Struisvogel- en kamelenraces, een nieuwe Olympische sport?

Er bestaan dus struisvogelraces. Ja, echt. En die zijn om verschillende redenen bijzonder hilarisch. Al was het maar vanwege de manier waarop de struisvogels als een stel bange konijntjes op speed naar de finish waggelen.

Beeld: screenshot Youtube.com

Er bestaan dus struisvogelraces en kamelenraces. Ja, echt. En die zijn om verschillende redenen bijzonder hilarisch. Al was het maar vanwege de manier waarop de struisvogels als een stel bange konijntjes op speed naar de finish waggelen.

Afgelopen zaterdag was het in het Amerikaanse Minnesota weer ‘Extreme Race Day’, en mochten de jockeys hun paard verruilen voor een struisvogel. Die hadden overigens toepasselijke namen als Ostradamus en Flockstar. En dan die commentator van het filmpje! Wat een enthousiasme, wat een passie! “Wow, that’s the craziest ostrich race we’ve ever seen!” en “Look at this two-legged terrorist!” zijn slechts een greep uit zijn levendige verslag van het evenement.

Rennen voor je struisvogeleer bij de Don’t Lay An Egg Dash

Onder toeziend oog van ruim 16.000 toeschouwers won jockey Derek Bell de race. Vanaf 4:15 zijn er ook beelden te zien vanaf de helm van Bell, waarop een camera bevestigd was. Uiteraard moet hij de hele tijd giechelen omdat hij op een struisvogel zit. Hoe deze ‘Don’t Lay An Egg Dash’ (de ‘Leg Geen Ei Sprint’) eruit ziet? Nou, zo:

Kamelenrace zorgt ook voor vertier

Die kamelenrace (de ‘Camelbury Dash’), waar de commentator via een draadloze microfoon contact had met één van de jockeys, is natuurlijk ook de moeite waard om te zien (vanaf 1:36). Vergeet niet door te spoelen naar 6:14, waar weer ooggetuigebeelden vanaf de kameel te zien zijn. Let ook op het gehinnik van de beestjes:

Races jaarlijks terugkerende onderdelen Extreme Race Day

De struisvogelrace is een jaarlijks terugkerend evenement op de renbaan van Canterbury Park in Minnesota. Onder de noemer ‘Extreme Race Day’ organiseert de renbaan naast struisvogelraces ook kamelenraces. Ohja, en op die dag is het ook Family Day, want kijken naar racende struisvogels en kamelen is natuurlijk een uitgelezen activiteit voor zo’n dag.

Woerden heeft ook een struisvogelrace

Maar wacht, in Nederland kun je ook meedoen aan een struisvogelrace! Althans, vorig jaar dan. Toen organiseerde de Woerdense struisvogelboer Hans Gunnink een struisvogelrace:

Een tip voor het organiserend comité van de aankomende Olympische Spelen: zou het nou niet geniaal zijn als we op de eerstvolgende Spelen ook kunnen racen op struisvogels en kamelen? Dat het kan, is bewezen. Nu nog invoeren als officiële sport. Dat belooft zoals de filmpjes laten zien nu al legendarisch korte maar krachtige televisie.

    • Judith Laanen