Strijd Aleppo duurt voort - ‘slachtpartij in Syrië moet stoppen’

Rebellen schieten in Aleppo op overheidstroepen. Foto AFP / Bulent Kilic

De gevechten in de Syrische stad Aleppo tussen rebellen en het regeringsleger hebben zich vandaag, op de vijfde opeenvolgende dag van strijd, verspreid over diverse wijken. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep vanuit Sarajevo nogmaals op snel internationale actie te ondernemen in relatie tot Syrië.

De strijdkrachten van de Syrische president Bashar Assad bestookten vandaag in Aleppo rebellen met helikopters, tanks en zelfs gevechtsvliegtuigen. Maar het regeringsleger mag dan over veel meer vuurkracht beschikken, de opstandelingen houden vooralsnog stand in de grootste stad van het land.

Activisten verwachten ‘zware aanval op Aleppo’

De rebellen zijn sinds zaterdag via de hun goedgezinde wijken straat voor straat opgetrokken naar het oude stadshart en leveren daar momenteel verwoed slag met regeringstroepen. De lokale activist Mohammed Saeed liet via Skype aan persbureau AP weten:

“We verwachten een zware aanval op Aleppo.”

Saeed ontving naar eigen zeggen bericht dat opleggers met ongeveer tachtig tanks de stad naderen.

“Mensen zijn bang dat ze worden getroffen door lukraak vuur en zijn op de vlucht geslagen.”

De regering-Assad wist een vergelijkbare operatie van de rebellen in de hoofdstad Damascus pas na dagen te bedwingen. Het leger kreeg pas de overhand toen het artillerie en gevechtshelikopters inzette. Aleppo ligt op zo’n zestig kilometer van de grens met Turkije, dat vandaag aankondigde zijn grensovergangen met Syrië te sluiten voor vrachtwagens.

Reportage Al-Jazeera over strijd om Aleppo:

Turkije sluit grenzen met Syrië:

‘Wereld moet zich verenigen in antwoord op burgeroorlog’

Ondertussen deed VN-chef Ban Ki-moon in Sarajevo een nieuwe oproep aan de wereld iets te doen aan het geweld in Syrië. De wereld moet zich volgens Ki-moon snel verenigen in antwoord op de burgeroorlog in Syrië en alles doen wat mogelijk is om de “slachtpartij” die gaande is te beëindigen. Hij zei vandaag:

“Zonder eenheid zal er meer bloedvergieten plaatsvinden. Een nog grotere impasse betekent nog meer doden. Dat is waarom ik hier, in het hart van een herstellend Bosnië en Herzegovina, de wereld oproep om niet langer te wachten. Kom samen. Handel. Handel nu om de slachtpartij in Syrië te stoppen.”

Ban kwam niet met concrete voorstellen voor maatregelen die de internationale gemeenschap moet treffen. Hij drong slechts aan op “betekenisvolle maatregelen”. Ook kritiek op China en Rusland, die met hun vetorecht al tweemaal een VN-resolutie tegen Syrië tegenhielden, bleef achterwege. Ban stelde:

“Simpel gezegd: we moeten beter ons best doen om wreedheden eerder te signaleren en te zeggen waar het op staat. We kunnen ons niet verschuilen achter stevig taalgebruik en slappe maatregelen. We moeten ons best doen om zware schendingen van de mensenrechten te voorkomen en te komen met een gepast antwoord. Dat is waarom we in actie kwamen in Libië. Dat is waarom we actie ondernamen in Ivoorkust. Vandaag wordt de internationale gemeenschap op de proef gesteld in Syrië.”

NRC-correspondent Bram Vermeulen stak de grens met Syrië over en filmde voor de NOS:

    • Niels Posthumus