Staking vliegveld Londen op openingsdag Spelen van de baan

Een aantal leden van de Nederlandse olympische delegatie arriveerden gisteren op Heathrow. Foto AFP / Will Oliver

Een staking van ambtenaren op de openingsdag van de Spelen vrijdag, die grote problemen dreigde te veroorzaken op de Londense luchthaven Heathrow, is van de baan. Ambtenarenvakbond PCS heeft de staking afgeblazen, zo werd vanmiddag bekend.

PCS kondigde de staking van onder anderen douaneambtenaren vorige week aan. De leden zijn het niet eens met de recente ontslagen, de bevriezing van de lonen en de hoge werkdruk. De ambtenaren weigeren ook om tussen 27 juli en 20 augustus overuren te werken. De staking wordt nu afgeblazen omdat volgens PCS “vooruitgang” is geboekt bij de onderhandelingen met de regering. Zo is PCS bijvoorbeeld beloofd dat er nieuwe banen worden gecreëerd, meldt persbureau AP.

Gisteravond werd bekend dat de Britse regering naar de rechter wilde stappen om de staking te voorkomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken riep PCS op de “onverantwoorde staking” af te blazen, omdat “alle ogen in de wereld op Groot-Brittannië zijn gericht”. In een reactie op het besluit de staking af te blazen zei het ministerie de stap van PCS te “verwelkomen”.

Naar verwachting reizen er rond de spelen honderdduizenden mensen naar Londen. Het buspersoneel in Londen dreigde eerder ook met een staking rond de Spelen. Die werd afgeblazen toen het buspersoneel een bonus werd toegezegd.

    • Pim van den Dool