Staking Heathrow weer van de baan

Een Britse vakbond van ambtenaren heeft de voor morgen aangekondigde staking op luchthaven Heathrow afgelast. Volgens de bond is er vooruitgang geboekt in de onderhandelingen met de regering.

De Britse regering zou vandaag – twee dagen voor de opening van de Spelen – proberen via de rechter de staking tegen te houden. De werkonderbreking was uitgeschreven door een vakbond van ambtenaren die ontevreden is over gedwongen ontslagen en loonbevriezing. Ook douanepersoneel is vakbondslid.

Morgen wordt de drukste dag verwacht op Heathrow en de luchthaven zou daarom extra hinder kunnen ondervinden van een staking.

De Britse sportminister Jeremy Hunt noemde een mogelijke staking gisteren „treurig”. „Het is begrijpelijk dat men wel eens klaagt over de werkgever. Maar dit is een bijzondere tijd voor ons land. Ik vraag me af of het de geschikte tijd is voor acties.”

De gemeente Londen wist een staking van buschauffeurs te voorkomen door hun een bonus voor overwerk te geven. Ze krijgen, net als metropersoneel, 500 pond extra.

De Britse regering zet opnieuw extra militairen in voor de beveiliging van de Spelen. Nog eens 1.200 militairen worden opgeroepen.

Het inzetten van extra militairen is niet vanwege de problemen bij het particuliere beveiligingsbedrijf G4S, zo verzekerde minister Hunt gisteren. G4S was ingehuurd om de Spelen te beveiligen, maar kon niet aan de vraag voldoen.

Minister Hunt: „Er is duidelijke verbetering zichtbaar bij G4S. Elke dag melden zich meer beveiligers voor hun diensten. Wij zijn vol vertrouwen dat de Spelen veilig zullen zijn.”

Het beveiligingsbedrijf moest begin vorige week erkennen dat het niet de beloofde 13.700 beveiligers kon leveren, dat er slechts 4.000 man waren begonnen en dat de overige 9.000 nog wachtten op een antecedentencontrole.

De regering heeft toen 3.500 militairen ingezet, die gestationeerd zijn in Duitsland. Met de extra 1.200 zijn er nu meer dan 18.000 militairen actief rond de Spelen. De Britse sportminister Hunt ontkende dat sprake zou zijn van een verhoogde terreurdreiging.