Staatsschuld VS daalt door zorgwet Obama

Door de hervormingen van de gezondheidszorg van president Obama zal de Amerikaanse staatsschuld de komende tien jaar afnemen in plaats van stijgen. Dat heeft het onafhankelijke begrotingsbureau van het Amerikaanse Congres gisteren berekend. De besparingen zijn groter dan eerder gedacht.

Het is een opsteker voor Obama in zijn verkiezingscampagne tegen de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney. De gezondheidswet is de belangrijkste hervorming van Obama in zijn huidige ambtstermijn. Romney heeft beloofd de wet te schrappen als hij president wordt – iets wat overigens niet kan zonder toestemming van het Congres.

Republikeinen stellen dat ‘Obamacare’ de staatsschuld verhoogt, volgens Romney met „biljoenen”. Dit wordt tegengesproken door de cijfers van het begrotingsbureau, de Congressional Budget Office.

De nieuwe cijfers zijn deels het gevolg van de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Vorige maand bepaalde het Hof dat Obama’s zorgwet niet in strijd is met de grondwet, maar dat een paar delen moeten worden geschrapt. Daardoor zullen 3 miljoen minder Amerikanen een ziektekostenverzekering krijgen dan eerder geraamd.

Obama had graag gewild dat de hele zorgwet gehandhaafd bleef, maar de bepaling van het Hooggerechtshof zorgt wel voor een kostenbesparing. De kosten zullen 84 miljard dollar (bijna 70 miljard euro) lager uitvallen tussen 2012 en 2022, aldus het begrotingsbureau.

Als de zorgwet in zijn geheel was geschrapt, zoals de Republikeinen hadden gewild, was de staatsschuld met 109 miljard dollar gestegen, aldus het begrotingsbureau. Dit is het bedrag dat op de huidige zorguitgaven wordt bespaard met Obama’s zorgwet, die in 2010 werd aangenomen door het Amerikaanse Congres.

De combinatie van besparingen en extra belastingen compenseert ruim voor de extra uitgaven die nodig zijn om miljoenen Amerikanen toegang te geven tot een ziektekostenverzekering, aldus het begrotingsbureau.

President Obama heeft niet persoonlijk gereageerd op de nieuwe berekeningen, maar op de website van het Witte Huis verscheen een verklaring waarin staat dat hij wil dat de 3 miljoen Amerikanen die straks buiten de zorgwet vallen op een andere manier gedekt worden.

Democraten in het Congres beschouwen de cijfers als een zege. „Dit bevestigt wat we altijd al zeiden: de zorgwet bespaart veel geld”, zei de prominente senator Harry Reid.