Spelen zijn officieus geopend met voetbal

Twee dagen voor de openingsceremonie zijn de Olympische Spelen vanmiddag officieus begonnen. De Britse voetbalvrouwen zouden om 17.00 uur Nederlandse tijd aftrappen in het Millennium Stadium in Cardiff tegen Nieuw-Zeeland.

Het olympisch voetbaltoernooi start vandaag al, omdat het drukke wedstrijdschema anders niet af te werken is binnen twee weken. Vanavond stonden nog vijf vrouwenwedstrijden op het programma. Bij de mannen beginnen Honduras en Marokko – met de Nederlandse bondscoach Pim Verbeek – morgen om 13.00 uur Nederlandse tijd.

Nederland wist zich niet te plaatsen voor zowel het mannen- als vrouwentoernooi. Sinds de kwalificatie voor de Spelen van 1992 mogen mannen maximaal 23 jaar zijn, met 1 januari als peildatum. Er mogen drie dispensatiespelers ouder dan 23 jaar deel uitmaken van de selectie. Voor vrouwen zijn geen beperkingen.

Vooral bij het mannentoernooi doet een aantal interessante spelers mee. Zo zal het Braziliaanse supertalent Neymar da Santos Júnior zich aan het grote publiek tonen. De twintigjarige dribbelaar tekende onlangs een contract bij Paris Saint Germain, maar kwam tot voorkort uit bij het Braziliaanse Santos. Sinds zijn profdebuut als zeventienjarige scoorde hij 110 keer voor zijn club.

Er zijn meer bekende voetballers tijdens het olympisch toernooi, dat over het hele land wordt gespeeld. Zo speelt ex-Ajacied Luís Suarez mee voor Uruguay. Hij lijkt goed in vorm. In de oefenwedstrijd tegen Chili, anderhalve week geleden, maakte hij in de 6-4 gewonnen partij drie goals. Jordi Alba, aanvallende linksback van Valencia en deze zomer al Europees kampioen met Spanje, gaat voor zijn tweede succes.

Voor Ryan Giggs (38), clubicoon bij Manchester United, moeten de Spelen de kroon op zijn carrière worden. De voetbalveteraan won in zijn ruim twintigjarige loopbaan twaalf clubtitels en de Champions League, maar komt in het kleine voetballand Wales te zijn geboren. Nu krijgt hij onder de vlag van Groot-Brittannië alsnog de kans op een groot toernooi uit te komen. Giggs krijgt een bijzondere dubbelrol: hij is aanvoerder en zit ook in de technische staf.