‘Snelheid op verbrede A2 kan verhoogd worden naar 170’

Nederland, Abcoude,20-07-2012. A2 snelweg, met in totaal 10 rijbanen tussen Abcoude en Maarsen. Foto: Marco Hillen/HH
Nederland, Abcoude,20-07-2012. A2 snelweg, met in totaal 10 rijbanen tussen Abcoude en Maarsen. Foto: Marco Hillen/HH De A2 snelweg, met in totaal 10 rijbanen tussen Abcoude en Maarsen. Foto Hollandse Hoogte / Marco Hillen

De snelheid op de verbrede A2 tussen Utrecht en Amsterdam kan volgens ingenieursbureau Royal HaskoningDHV nog verder worden verhoogd. Pas bij 170 kilometer per uur worden de normen voor geluidsoverlast overschreden. Dat schrijft Trouw.

De krant liet het ingenieursbureau de haalbaarheid van het plan van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen onderzoeken om de maximumsnelheid op de snelweg ‘s avonds en ‘s nachts te verhogen naar 130 kilometer per uur. De verhoging geldt alleen op het wegdeel tussen Vinkeveen en Maarssen tussen 19.00 en 06.00 uur. Nu mag op de A2 nog maximaal honderd kilometer per uur worden gereden.

Op de tien rijstroken brede snelweg rijden zo weinig auto’s dat een snelheidsverhoging tot 170 kilometer per uur geen invloed heeft op de overlast, stelt Royal HaskoningDHV. De weg is aangelegd voor 230 duizend voertuigen per dag in 2020 maar dat aantal ligt nu nog op 136 duizend. De verwachte verkeersgroei blijft achter waardoor naar verwachting pas in 2065 230 duizend auto’s over de A2 rijden.

Als de snelheid naar 130 gaat zal het geluidsvolume wel toenemen, maar pas in 2030 moeten dan nieuwe geluidsschermen worden geplaatst, verwacht HaskoningDHV. Tegen de toenemende luchtvervuiling worden al maatregelen genomen door middel van een extra scherm bij Breukelen, schrijft persbureau Novum.