Sehgal speelt met publiek in turbinehal Tate Modern

Tate Modern vraagt ieder jaar een andere kunstenaar een werk te maken voor de immense Turbine Hall in het gebouw. De dertiende deelnemer aan deze ‘Unilever Series’ is conceptueel kunstenaar Tino Sehgal wiens performance These Associations gisteravond in première ging.

Voor These Associations trainde Sehgal professionele dansers en gewone mensen om tussen de museumbezoekers wisselende patronen te vormen. Af en toe stappen enkelen uit de groep om een gesprek met bezoekers aan te gaan. Vanaf de galerij van de hoge turbinehal van de voormalige elektriciteitscentrale is goed te zien hoe de groepen op de vloer veranderen van vorm.

De in 1976 in Londen geboren en in Berlijn woonachtige Sehgal staat bekend om zijn interactieve performances. In Kiss liet hij bijvoorbeeld middenin musea een amoureus koppel zien terwijl andere mensen er rustig omheen liepen en in kleine groepjes stonden te converseren.

Het werk van Sehgal is voorlopig de laatste in de Unilever Series. In 2013 is de hal gesloten wegens een verbouwing van de Tate. Unilever, dat de serie haar naam gaf en sinds het begin in 2000 financiert, twijfelt of de sponsoring nogmaals verlengd wordt.

Eerdere deelnemers aan de serie waren Ai Weiwei, die de vloer van de hal met miljoenen porseleinen zonnebloempitten bestrooide, Doris Salcedo, die een scheur van 167 meter in de betonnen vloer van de lobby maakte en Olafur Eliasson, die met een magistrale zon de bezoekers bescheen.

De performance van Tino Sehgal is te zien tot en met 28 oktober.