RIVM waarschuwt voor hoge zonkracht

Het strand van Zandvoort. Foto Hollandse Hoogte / Roger Dohmen

Kom je de komende dagen veel in de zon, dan moet je extra waakzaam zijn. Door de sterke straling van de zon is de kans op verbranding groot. Vandaag kan zonkracht zeven worden gehaald, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Mensen wordt aangeraden om zich goed in te smeren of de volle zon zoveel mogelijk te vermijden. Bij zonkracht zeven kan een huid die nog niet gewend is aan de zon na een kwartier al verbranden. Daarmee lopen mensen een vergroot risico op huidkanker.

Een indicatie van het RIVM:

“Bij een zonkracht 3 kan een blootstelling van 35 minuten tot roodheid leiden bij een ongewende huid. Bij zonkracht 5 is dat 20 minuten en bij zonkracht 7 15 minuten.”

RIVM: wees niet te laks

Het RIVM waarschuwt zonaanbidders bovendien niet te laks te zijn. Een verbrande huid kan pas na enkele uren zichtbaar zijn. Zonkracht zeven of hoger komt ongeveer vier keer per jaar voor. In de afgelopen vijftien jaar werd tweemaal een waarde boven de acht genoteerd. Zonkracht wordt bepaald door de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht. Dat staat los van de temperatuur.

Woensdag bereiken de temperaturen voor de derde dag op rij zomerse waarden. In het zuidoosten van het land kan het plaatselijk 29 graden worden. Ook de komende dagen blijft het droog en warm. In het weekend worden buien verwacht.

    • Marije Willems