Onhoudbare rente op Spaanse staatsobligaties blijft stijgen

A display showing the German Stock Market Index DAX is seen at the stock exchange in Frankfurt am Main, western Germany, on July 24, 2012. Top rated Germany, Europe's paymaster, faced the prospect of a damaging downgrade as Moody's warned that problems in Spain and Italy made the eurozone debt crisis even more dangerous. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND Op de beurzen zijn de zorgen van beleggers over Spanje duidelijk zichtbaar. Hierboven is de beursgang van de Duitse DAX te zien van gisteren. Foto AFP / Daniel Roland

De rente op Spaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar steeg vandaag weer naar een nieuw record van 7,618 procent.

Dat meldt persbureau AFP. Gisteren bereikte de rente al een recordhoogte van 7.566 procent. Beleggers zijn bang dat, ondanks de verzekering van de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos dat dit niet het geval zal zijn, Spanje na Griekenland, Ierland, Portugal en Cyprus het vijfde land is dat noodhulp van Europa moet krijgen.

Onhoudbare rente voor Spanje

De stijgende rente zorgt ervoor dat Spanje zijn uitgaven steeds moeilijker kan financieren en als dit nog lang aanhoudt dreigt op langere termijn een faillissement.

Spanje krijgt wel al Europese hulp voor het overeind houden van de banken. Eind juni vroeg Spanje hier officieel noodsteun voor aan. De eurolanden maakten toen 100 miljard beschikbaar te maken voor de Spaanse banken. In ruil voor de steun moeten zij wel hervormingen doorvoeren die de financiële sector in Spanje in zijn geheel moeten versterken.

Rating Nederland en Duitsland ook in gevaar

Gisteren waarschuwde kredietbeoordelaar Moody’s dat de financiële vooruitzichten van Nederland, Duitsland en Luxemburg veranderd zijn van “stabiel” naar “negatief”. De landen hebben op dit moment een AAA-status, de hoogste beoordeling. De negatieve vooruitzichten van de landen wijzen erop dat deze beoordelingen op termijn kunnen worden verlaagd.

De oorzaak van deze negatieve vooruitzichten ligt volgens Moody’s in de “verhoogde onzekerheid” over de uitkomst van de schuldencrisis in de eurozone. Moody’s acht de kans reëel dat landen als Griekenland, Italië en Spanje extra hulp nodig hebben. Dit drukt op de financiële zekerheid van de tot nu toe stabiele Noord-Europese lidstaten, aldus Moody’s. Maar ook Nederland zelf kampt met problemen. Moody’s wijst onder meer op de beperkte economische groei, de hoge schuldenlast van de Nederlandse huishoudens en de dalende huizenprijzen.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis