Recordverlies noodlijdend Peugeot van 819 miljoen

Een auto van Peugeot met op de achtergrond een fabriek van Peugeot-Citroën in Paimpont in het westen van Frankrijk. Foto AFP / Alain Jocard

Peugeot-Citroën heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 819 miljoen euro geleden. Eerder deze maand kondigde de kwakkelende Franse autofabrikant al een plan aan om duizenden banen te schrappen en een grote fabriek te sluiten vanwege de slechte resultaten.

De cijfers komen daarom niet als een verrassing. Het verlies van Peugeot staat in sterk contrast met de halfjaarcijfers een jaar geleden, toen maakte het nog een winst van 805 miljoen euro. Dat schrijft persbureau AP. Later vandaag zal de Franse regering met een plan komen om het noodlijdende bedrijf te ondersteunen.

Hollande: ontslagen onaanvaardbaar

Op 15 juli liet de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici al weten niet akkoord te willen gaan met het schrappen van, de door Peugeot aangekondigde, achtduizend banen. Moscovici wilde dat aantal fors inkrimpen. Ook president Francois Hollande noemde de dag daarvoor het massaontslag onaanvaardbaar.

Peugeot breekt niet door op groeimarkt Azië

De problemen bij Peugeot komen voort uit het feit dat het bedrijf vooral goedkope auto’s maakt, waar weinig winstmarge op zit. Daarnaast is het Franse bedrijf nauwelijks aanwezig op de groeiende Aziatische markt. Peugeot verkocht in het eerste halfjaar maar 209 duizend auto’s in China terwijl concurrent Volkswagen meer dan 1,3 miljoen auto’s verkocht.

Peugeot verwacht dat de Europese automarkt dit jaar met acht procent krimpt. Omdat de Franse automaker voor ruim 60 procent van zijn verkopen afhankelijk is van Europa, daalde ook de omzet van het bedrijf. Die kwam over het eerste halfjaar uit op 29,6 miljard euro, 5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

    • Hans Klis