Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Vanaf Golan proberen ramptoeristen glimp op te vangen van conflict Syrië

Caption: In this photo taken Monday, July 23, 2012, Israelis are seen at an army post from the 1967 war at Mt. Bental in the Golan Heights, overlooking Syria. Mount Bental is a sought-out overlook these days, shared by boisterous tourists and anxious Israelis hoping to catch a glimpse of the conflict in Syria. (AP Photo/Sebastian Scheiner) IPTC Date: 15:11 23/07/12
Caption: In this photo taken Monday, July 23, 2012, Israelis are seen at an army post from the 1967 war at Mt. Bental in the Golan Heights, overlooking Syria. Mount Bental is a sought-out overlook these days, shared by boisterous tourists and anxious Israelis hoping to catch a glimpse of the conflict in Syria. (AP Photo/Sebastian Scheiner) IPTC Date: 15:11 23/07/12 Israëliërs op de Golanhoogte proberen een glimp op te vangen van het conflict in Syrië. Foto AP / Sebastian Scheiner

Toeristen en dagjesmensen in Israël hebben er een attractie bij: het conflict in Syrië. Bewapend met verrekijkers kan vanaf de in 1967 door Israël veroverde Golanhoogten gekeken worden naar het geweld over de grens.

Steeds meer reisorganisaties voegen een tripje naar de Israëlisch-Syrische grens, schrijft The Times of Israel. De plek zou in zwang geraakt zijn na een bezoek van Defensieminister Ehud Barak in december 2011 (video) om de onrust in het buurland te bekijken.

Tientallen toeristen en Israëliërs verzamelen zich dagelijks om een glimp op te vangen van de gevechten tussen rebellen en het Syrische leger. Tot nu toe moesten de bezoekers het vooral doen met oorlogsgeluiden, explosies en vuurgevechten, schrijft het Turkse Hurriyet Daily News.

Foto AP / Sebastian ScheinerFoto AP / Sebastian Scheiner

Het ramptoerisme op de Golanhoogte staat in sterk contrast met de angst die in Israël bestaat dat het Syrische conflict de grens oversteekt. Israëlische burgers zouden onder andere uit angst voor (de gevolgen van) een chemische aanval op grote schaal gasmaskers inslaan.