Oud-minister nu premier Egypte

In this Wednesday, April 4, 2012 photo former Egyptian minister of water resources and irrigation in the outgoing, military-appointed government, Hesham Kandil poses for a portrait in Cairo, Egypt. On Tuesday, July 24, 2012, Egyptian President Mohammed Morsi, of the Muslim Brotherhood, named the young, U.S. -educated Kandil as the prime minister designate and tasked him with putting together a new administration, nearly a month after Morsi was sworn in as Egypt's first freely elected civilian president. (AP Photo)
In this Wednesday, April 4, 2012 photo former Egyptian minister of water resources and irrigation in the outgoing, military-appointed government, Hesham Kandil poses for a portrait in Cairo, Egypt. On Tuesday, July 24, 2012, Egyptian President Mohammed Morsi, of the Muslim Brotherhood, named the young, U.S. -educated Kandil as the prime minister designate and tasked him with putting together a new administration, nearly a month after Morsi was sworn in as Egypt's first freely elected civilian president. (AP Photo) AP

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft oud-minister Hesham Kandil benoemd tot premier. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau MENA gisteren gemeld. Het is nu aan Kandil om een nieuw kabinet te vormen. Kandil was minister van Waterzaken en Irrigatie in het vertrekkende kabinet, dat door het leger werd benoemd. De nieuwe premier mag geen minister van Defensie aanwijzen, omdat het leger heeft aangegeven dat zelf te zullen doen. Het is nog niet duidelijk of het leger ook andere hoge posten binnen het Egyptische veiligheidsapparaat blijft toewijzen. AP