Ook sponsors willen de fakkel dragen

Al weken reist de olympische fakkel door Groot-Brittannië totdat er vrijdagavond in Londen het olympische vuur mee wordt ontstoken. Een estafettetocht waarbij de fakkel door „achtduizend inspirerende mensen” wordt gedragen, zo stelt het organiserend comité van ‘Londen 2012’.

Maar volgens critici is niet iedere fakkeldrager een evidente inspirator. Lakshmi Mittal bijvoorbeeld, topman van de Indiase staalproducent ArcelorMittal, loopt morgen een stukje met de olympische vlam door Londen. Dat schiet vooral bij de Belgische metaalvakbonden in het verkeerde keelgat.

Onlangs werd bekend dat ArcelorMittal de hoogovens in Luik sluit, waarbij duizenden Belgen hun baan verliezen. Dat de topman nu met een fakkel mag lopen is „moeilijk verenigbaar met de principes van sociale verantwoordelijkheid”, klagen vakbonden volgens Belgische media in een brief aan IOC-voorzitter Jacques Rogge.

Op de website van ‘Londen 2012’ schrijft de Indiër Mittal „trots” te zijn dat hij „de 270.000 mensen die wereldwijd deel uitmaken van de ArcelorMittal-familie” mag vertegenwoordigen. Het bedrijf is sponsor van het 115 meter hoge kunstwerk de Orbit, een markante staalconstructie bij het Olympisch Park.

De Britse journalist Paul Bradshaw onderzocht in samenwerking met The Guardian hoe de fakkeldragers gekozen zijn. Iedereen kan een plaatsgenoot met een inspirerend verhaal nomineren, maar ruim een kwart van de plekken bleek niet voor het grote publiek beschikbaar. Veel van die fakkeldragers zijn door sponsors geselecteerd en volgens die bedrijven was dat ook vanwege hun maatschappelijke merites.

Maar volgens Bradshaw bleek „keer op keer” dat bedrijven „individuen toestonden zichzelf te nomineren met motiveringen die op geen enkele manier tegemoet kwamen aan de criteria” zoals geformuleerd door de organisatie. De oproep van het comité om directieleden niet te selecteren „werd stelselmatig en publiekelijk genegeerd”.

Bij het IOC stromen de miljarden binnen: pagina 28-29