Oeps, verkeerde vlag getoond – sorry, Noord-Korea

De Olympische Spelen zijn nog niet officieel begonnen of de eerste rel is al een feit. De organisatie blunderde bij het vrouwenvoetbalduel Colombia – Noord-Korea. Voor de aftrap werden de Noord-Koreaanse speelsters op de grote schermen geïntroduceerd. Maar daarbij werd de Zuid-Koreaanse vlag getoond.

Op de tribune was in Londen in ieder geval wél de goede vlag geplakt. Foto Reuters / David Moir

De Olympische Spelen zijn nog niet officieel begonnen of de eerste rel is al een feit. De organisatie blunderde bij het vrouwenvoetbalduel Colombia - Noord-Korea. Voor de aftrap werden de Noord-Koreaanse speelsters op de grote schermen geïntroduceerd. Maar daarbij werd de Zuid-Koreaanse vlag getoond.

De Noord-Koreanen konden er niet om lachen en weigerden tot ruim een uur na het incident te spelen. En of de woordspeling die volgde op de foute vlag op het grote stadionscherm echt in goede aarde viel, was ook maar de vraag aldus persbureau Novum. Volgens de omroeper in het stadion ging het om een “kwestie achter de schermen.”

De wedstrijd in het Glasgowse Hampden Park, waarvan de aftrap om 20.45 uur Nederlandse tijd plaats zou vinden, liep uiteindelijk 65 minuten vertraging op. De wedstrijd is ondertussen echter alsnog gestart.

Foto AP / James CrossanFoto AP / James Crossan

Alle twaalf landen in het voetbaltoernooi voor vrouwen spelen vandaag al hun eerste olympische wedstrijd. Door de grote hoeveelheid wedstrijden in het olympische voetbaltoernooi moet er eerder worden begonnen dan met de rest van de sporten

De organisatie van de Olympische Spelen trok vanavond direct het boetekleed aan:

“Vandaag werd de Zuid-Koreaanse vlag op een scherm getoond in plaats van de Noord-Koreaanse. Dat is duidelijk een fout. We zullen onze verontschuldigingen aanbieden aan het team en het nationale olympische comité en nemen maatregelen om te zorgen dat dit niet nogmaals gebeurt.”

De wedstrijd eindigde overigens in 2-0 voor Noord-Korea.

    • Niels Posthumus