Non (90) naar kraamkliniek

ZomerkloostersNed. 17.05 – 17.35 uur

Over wat kloosterlingen voor mensen zijn bestaan vast wel ideeën: beetje wereldvreemd, flink gelovig, stijf misschien. Om die ideeën nu eens aan de praktijk te toetsen gaat de RKK in de serie Zomerklooster steeds met een kloosterling op stap.

Althans, dat denk je als je de eerste aflevering bekijkt, waarin een 90-jarige Fransiscanes naar een kraamkliniek gaat, een in een milieuproject werkzame Fransiscaan naar een afvalscheidingsstation en een zuster die werkt in de opvang van mishandelde vrouwen naar een studentenhuis van een jongensdispuut.

De bedoeling van de serie is volgens presentator Roderick Vonhögen echter wat zwaarwichtiger. De „rijkdom van het kloosterleven” zou zichtbaar worden in de ontmoetingen met de gewone wereld, de religieuzen „laten zien wat hun spiritualiteit en idealen de gewone mens te bieden hebben” en zij laten zich weer inspireren door de wereld, denkt hij.

Nu, dat is een mooi idee, maar in de praktijk van het programma leveren de ontmoetingen niet heel veel op. Je ziet hoe handig en lief zuster Coleta een baby’tje verschoont en hoe ze het huilende kindje stil krijgt. Maar op de vraag of ze niet graag zelf moeder geworden was, geeft ze een antwoord waar de niet-religieus weinig mee kan beginnen.

Het is helaas allemaal nogal oppervlakkig, voor elke ontmoeting tussen de wereld en de religieus zijn maximaal tien minuten beschikbaar. Dat is nogal kort voor de ‘filosofie’ van het programma.

Marjoleine de Vos

    • Marjoleine de Vos