Nog twee dagen tot Spelen, maar voetbalvrouwen zijn al begonnen

De Britse voetbalvrouwen bedanken de fans na hun gewonnen eerste olympische wedstrijd vandaag tegen Nieuw-Zeeland. Foto AP / Luca Bruno

De openingsceremonie van de Olympische Spelen is pas vrijdag, maar de Britse voetbalvrouwen hebben hun eerste overwinning nu al binnen. In het Millennium Stadium in Cardiff werd Nieuw-Zeeland met 1-0 verslagen. Alle twaalf landen in het voetbaltoernooi voor vrouwen spelen vandaag al hun eerste olympische wedstrijd.

Door de grote hoeveelheid wedstrijden in het olympische voetbaltoernooi moet er eerder worden begonnen dan met de rest van de sporten. Dat is elke vier jaar het geval, maar het blijft een wat vreemde planning, deze soort olympische proloog.

Stephanie Houghton schoot de Britse ploeg vanavond halverwege de tweede helft uit een vrije trap naar een verdiende voorsprong. Het bleek de enige treffer van de wedstrijd.

VS en Japan winnen ook

Ook de Amerikaanse voetbalvrouwen wonnen vandaag, dankzij een sterke comeback tegen Frankrijk: 4-2. De vice-wereldkampioen keek door goals van Gaëtane Thiney en Marie-Laure Delie al snel tegen een 2-0 achterstand aan in Glasgow. Voor rust trokken Abby Wambach en Alex Morgan de stand al gelijk. In de tweede helft zorgde Carli Lloyd voor de Amerikaanse voorsprong en was ook Morgan nogmaals trefzeker.

Wereldkampioen Japan begon met een 2-1 zege op Canada. In Coventry opende Nahomi Kawasumi de score na een half uur en maakte Aya Miyami op slag van rust de 2-0. Na de thee deed Melissa Tancredi iets terug, maar verder kwamen de Canadezen niet meer.

Later vandaag komen in hetzelfde Millennium Stadium ook nog de vrouwen van Brazilië tegen Kameroen in actie. Morgen starten de zestien landen in het mannenvoetbaltoernooi ook al vroegtijdig hun toernooi.