Nog steeds onduidelijkheid in Utrecht - Wolfsen eerder terug

De Stanleylaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is afgesloten. Een medewerker vann een asbestonderzoeksbureau maakt een foto in een portiek van een niet afgesloten straat achter de Stanleylaan. Foto Maarten Hartman / Hollandse Hoogte

Woningcorporatie Mitros weet nog altijd niet precies wat de bron is van de asbestvezels die zich hebben verspreid in woningen en portieken in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Dat zei directeur Rötscheid vanmorgen op een informatiebijeenkomst voor raadsleden in het stadhuis.

Volgens Mitros was al voor de renovatie bekend dat in de flat asbesthoudende kit was gebruikt in de dakrand. Niet bekend was dat zich daarachter spuitasbest bevond, en nog onduidelijk is hoe die zich heeft kunnen verspreiden.

Nog niet bekend wanneer bewoners terug kunnen

Inmiddels zijn in het gebied 6.500 monsters genomen, die in laboratoria worden geanalyseerd. Op basis daarvan maakt Mitros een plan van aanpak voor het saneren van de woningen. Wanneer de bewoners kunnen terugkeren, is nog niet bekend.

Loco-burgemeester Gilbert Isabella zei op de hoogte te zijn van de ernstige zorgen van bewoners over hun gezondheid, en te betreuren dat de informatievoorziening te kort is geschoten. Een PvdA-raadslid vroeg zich af waarom de onduidelijkheid nog steeds niet is weggenomen. Ook vroeg zij zich af waarom de crisiscommunicatie in het begin grotendeels werd overgelaten aan de woningcorporatie, terwijl dat een gemeentelijke taak is.

Burgemeester toch terug van vakantie

Burgemeester Wolfsen komt toch terug van vakantie, meldt de NOS. Hij zou vanmiddag al terug moeten zijn in Utrecht. Tot nu toe vond de gemeente het niet nodig dat Wolfsen terug kwam, omdat loco-burgemeester Isabella zijn taken waarnam.

Afgelopen zondag en maandag werden ongeveer driehonderd bewoners van flats en eengezinswoningen geëvacueerd, omdat tijdens de renovatie van een flatgebouw het gevaarlijke spuitasbest was aangetroffen. Zij zijn ondergebracht in vier hotels.

    • Judith Laanen