Nog meer militairen naar Londen 'voor de zekerheid'

De Britse regering zet opnieuw extra militairen in voor de beveiliging van de Olympische Spelen, die overmorgen in Londen beginnen. Nog eens 1.200 militairen worden opgeroepen.

Londen. Het inzetten van extra militairen is niet vanwege de problemen bij het particuliere beveiligingsbedrijf G4S, zo verzekerde minister van Cultuur en Sport, Jeremy Hunt, gistermiddag. G4S was ingehuurd om de Spelen te beveiligen, maar kon niet aan de vraag voldoen. „Er is duidelijke verbetering zichtbaar bij G4S. Iedere dag melden zich meer beveiligers voor hun diensten. Wij zijn vol vertrouwen dat de Spelen veilig zullen zijn.”

G4S moest begin vorige week erkennen dat het niet de beloofde 13.700 beveiligers kon leveren, dat er slechts 4.000 man waren begonnen en dat de overige 9.000 nog wachtten op een antecedentencontrole. De regering zette toen 3.500 militairen, die standby stonden in Duitsland, in. Met de extra 1.200 zijn er nu meer dan 18.000 militairen actief rond de Spelen.

Minister Hunt ontkende verder dat er sprake zou zijn van een verhoogde terreurdreiging of dat de militairen worden ingezet om een mogelijke staking van douanepersoneel, morgen, te breken. „Dit is om het zekere voor het onzekere te nemen”, zei hij: „We hebben 48 uur nodig om ze op te roepen. Dit was de laatste kans om dat te doen.”

Naast de militairen en de particuliere beveiligers zijn er ook 12.500 politieagenten ingezet, waarvan 9.500 in Londen, uit vijftig verschillende korpsen. Zij zullen zich vooral richten op demonstraties en het bestrijden van zwarte handel. NRC