Niet eens water in de mond

Comme un chef. Regie: Daniel Cohen. Met: Michaël Youn, Jean Reno, Julien Boisselier, Salomé Stévenin. In: 16 bioscopen.

Amateurkok Jacky Bonnot is geobsedeerd door koken, en hij is een vreselijke lastpak. Hij wijst gasten terecht en verbetert tot groot ongenoegen van de chef-kok ongevraagd de recepten. Door zijn betweterige gedrag wordt hij keer op keer ontslagen, zijn zwangere vrouw is ten einde raad. Hoe moet dat nou financieel?

Alexandre Lagarde, gastronoom bij een gerenommeerd driesterrenrestaurant, heeft het ook niet makkelijk. Zijn baas wil moderniseren en zoekt zijn heil in moleculair koken, de uit Spanje overgewaaide nieuwste kooktrend. Lagarde moet daar niets van hebben, de Franse keuken is uiteraard superieur. Lagarde neemt Bonnot aan om het tij te keren.

De Franse komische eetfilm Comme un chef is een niemendalletje waarin zouteloze grappen worden gemaakt over de pretenties van moleculair koken en het moderne restaurantwezen. Zo’n vederlichte film kan heel plezierig zijn om naar te kijken, al was het maar om het water in de mond te laten lopen bij de kookscènes. Vreemd genoeg lukt het Comme un chef niet eens om de eetlust op te wekken. Alles kabbelt lusteloos voort, voortgedreven door de oubollige muziek van de Italiaanse componist Nicola Piovani.

    • André Waardenburg