Na 22 jaar weer terug in de VS

Bob Bowers of Madison, Wisconsin, weeps as names of AIDS victims are read aloud at the AIDS Memorial Quilt on the National Mall in Washington July 24, 2012. Bowers, who has been HIV positive for 30 years, has lost dozens of friends to AIDS. The international AIDS 2012 conference is currently being held in Washington. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES - Tags: HEALTH) REUTERS

Al dertig jaar lang is deze Bob Bowers uit Madison, Wisconsin, hiv-positief. Tientallen vrienden raakte hij kwijt door de ziekte, maar zelf is hij er nog. Gisteren was hij aanwezig bij de internationale aidsconferentie 2012, op de National Mall in Washington D.C.

De negentiende editie van deze aidsconferentie heeft plaats van 22 tot 27 juli en is georganiseerd door de International Aids Society. De conferentie is bedoeld voor wetenschappers, maar ook voor hiv-patiënten en regeringsfunctionarissen.

De conferentie wordt voor het eerst sinds 22 jaar weer gehouden in de Verenigde Staten, omdat president Barack Obama de toegangsbeperking voor immigranten en toeristen met hiv in 2010 heeft opgeheven.

Gisteren werden de namen van aidsslachtoffers voorgelezen op de National Mall, de grote laan met monumenten in Washington. Daar was voor de gelegenheid ook de Aids Memorial Quilt uitgespreid, een enorme lappendeken met daarop namen van aidsslachtoffers.

De quilt werd gemaakt in 1987. Veel aidsslachtoffers kregen in de jaren tachtig geen begrafenis, maar een snelle crematie, omdat de begrafenisondernemer de stoffelijke resten niet wilde aanraken. De quilt diende daarom als een alternatieve gedenksteen.

In 1987 werd de quilt voor het eerst op de Mall tentoongesteld, in 1996 voor het laatst. Tot nu.