Minieme groei Wolters door crisis in Europa

Wolters Kluwer groeit in de Verenigde Staten maar heeft het moeilijk in Europa. In het eerste half jaar van 2012 zag de uitgever van vakinformatie voor juristen, medici, accountants en wetenschappers zijn omzet in de VS met 4 procent groeien. In Europa daarentegen daalde de omzet met 3 procent. Met name de juridische divisie heeft het moeilijk.

Dat heeft de Nederlandse uitgever vanochtend bekendgemaakt. De totale omzet groeide met 1 procent naar 1,7 miljard euro. De winst in de eerste zes maanden van dit jaar was 124 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst slechts 9 miljoen euro. Dat kwam door een afwaardering van de farmaceutische divisie van 106 miljoen euro.

„Onze prestaties liggen op schema”, stelde bestuursvoorzitter Nancy McKinstry vanochtend. „Ondanks moeilijke macro-economische omstandigheden in Europa. Groei in de VS en in online, software en services zorgden voor een positieve organische groei.” Wolters Kluwer haalt 75 procent van zijn omzet uit digitale activiteiten. Dat was 72 procent.

Het concern verwacht dat zijn juridische divisie Legal & Regulatory ook het komende half jaar last blijft houden van de slechte economie in Europa. In de tweede helft van het jaar verwacht het bedrijf een positieve effect van de verkoop van enkele niet-kernactiviteiten. Wolters Kluwer verkocht in mei Healthcare Analytics, een onderdeel van de farmaceutische tak van het concern. En het bedrijf deed afstand van enkele kleinere activiteiten in Nederland. Wolters Kluwer verkocht onder meer het bekende reclamevakblad Adformatie aan mediaondernemer Willem Sijthoff.

Deze maand rondde Wolters Kluwer twee acquisities af: van het Nieuw-Zeelandse bedrijf Acclipse en het Amerikaans-Belgische FinArch. Zij leveren respectievelijk software voor fiscalisten en accountants en software waarmee banken beter kunnen voldoen aan nieuwe financiële regels. Wolters Kluwer ziet de veranderende regelgeving in de financiële wereld als een groeimarkt.

Wolters Kluwer rondde begin deze maand de inkoop van eigen aandelen af ter waarde van 100 miljoen euro. Het inkoopprogramma wordt uitgebreid met 35 miljoen euro.