Marokkaanse atlete geschorst voor Spelen wegens dopinggebruik

Selsouli vorige maand na haar opzienbarende overwinning in Parijs. Ze verbeterde daar haar persoonlijk record op de 1500 meter met vierenhalve seconde. Foto Reuters / Gonzalo Fuentes

De Marokkaanse atlete Mariem Alaoui Selsouli is door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) geschorst voor de Olympische Spelen omdat zij voor de tweede keer betrapt op het gebruik van doping. Selsouli gold op de 1500 meter als kandidate voor een medaille.

De 28-jarige Selsouli baarde vorige maand opzien door tijdens de Golden League-wedstrijd in Parijs haar persoonlijk record op de 1.500 meter met bijna vierenhalve seconde aan te scherpen tot 3.56.15 seconden. Daarmee liep ze ook ’s werelds snelste seizoenstijd. Sinds 2006 was niet meer zo snel gelopen op deze afstand.

Dit jaar liep de atlete ook al de snelste tijd ter wereld op de 3.000 meter, een niet-olympische afstand. In Londen zou ze deelnemen op zowel de 1.500 als de 5.000 meter. Op beide afstanden werden haar medaillekansen toegedicht.

Bekijk hieronder de snelle race van Selsouli in Parijs:

Selsouli betrapt op gebruik van verboden diureticum

Na een wedstrijd op 6 juli in de Parijse voorstad Saint-Denis moest de Marokkaanse een dopingcontrole ondergaan. Naar nu blijkt testte ze die dag positief op een verboden diureticum, een middel dat als maskeringsmiddel kan dienen en vochtafdrijvend werkt. Ook Tourrenner Fränk Schleck werd onlangs op zo’n maskeringsmiddel betrapt.

Het is niet de eerste keer dat Mariem Alaoui wordt betrapt op dopinggebruik. Van 2009 tot 2011 was ze geschorst wegens het gebruik van epo. Selsouli loopt het risico voor het leven te worden geschorst.

IOC onderzoekt vijf verdachte bloedstalen van Spelen 2004

Het Internationaal Olympisch Comité doet momenteel onderzoek naar vijf verdachte bloedstalen die werden opgeslagen na de Olympische Spelen in 2004, meldde de Britse krant The Daily Telegraph gisteren. De stalen werden onlangs opnieuw getest met behulp van geavanceerde detectieapparatuur.

Hugh Robertson, de Britse staatssecretaris van Olympische Zaken, zei gisteren in dezelfde krant blij te zijn met de positieve plas van Selsouli:

“We vangen mensen en het is beter hen vooraf te weren. En als het niet anders kan, dan maar jaren later. Het ergste is als je ze niet allemaal te pakken krijgt.”