Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Leider Noord-Korea blijkt getrouwd - raadsel rond mysterieuze vrouw opgelost

Kim-Jong un met zijn tot noch toe onbekende vrouw tijdens een openbaar optreden in Pyongyang. Foto Reuters via KNCA

De leider van Noord-Korea, Kim-Jong Un, is in het huwelijk getreden. Dat heeft de Noord-Koreaanse staatstelevisie vanmiddag gemeld. Kim is getrouwd met Ri-Sol ju, de vrouw met wie hij de laatste tijd geregeld in het openbaar zou zijn gezien.

De buitenwereld stond al weken voor een raadsel omdat Kim-Jong un eerder deze maand in een filmpje op de Noord-Koreaanse staatstelevisie te zien was met een onbekende vrouw aan zijn zijde. Aan het mausoleum van Kim’s vader en grootvader verscheen ze voor het eerst als een schim op de achtergrond. Een dag eerder was ze al met Kim-Jong un bij een concert in hoofdstad Pyongyang gesignaleerd.

Bekijk hieronder een filmpje van The Daily Telegraph waarin Kim-Jong un met zijn vermoedelijke vrouw te zien is:

Weken van speculaties: is het zijn vrouw, een minnares, zijn zus?

Over wie Ri-Sol Ju was, werd druk gespeculeerd, schreef onze buitenlandredacteur Floris van Straaten in NRC Handelsblad:

“Wie is die elegante dame met het korte haar en in haar zwarte mantelpak? Is het een minnares? Is de opperste leider van de communistische staat plotseling in het geheim in het huwelijk getreden? Of gaat het om een jongere zuster, die tot dusverre niet in de openbaarheid trad?”

Vooral in Zuid-Korea werden de afgelopen weken verwoede pogingen gedaan de identiteit van de jonge vrouw te achterhalen. Een krant tekende uit de mond van anonieme medewerkers van de inlichtingendienst op dat het om Hyong Song-wol ging, een voormalige popzangeres van het Noord-Koreaanse Pochonbo Elektronische Ensemble. Song-wol zou echter al zijn gehuwd met een officier en een kind hebben.

‘Vrouw aan zijde Kim moet hem menselijker maken’

Kim-Jong un leidt het communistische Noord-Korea sinds zijn vader Kim-Jong il in december vorig jaar overleed. De laatste weken werd de aanwezigheid van een vrouw rondom Kim-Jong un ook wel uitgelegd als een poging van het Noord-Koreaanse regime om het ietwat stijve imago van de leider te verbeteren, zo schreef Van Straaten in NRC. De vrouw zou het beeld moeten oproepen dat Kim Jong-Un een warme leider is die niet gespeend is van menselijke gevoelens.