Langzaam loopt het dorp vol

Het is gelukt om alle aartsvijanden, zoals Israëliërs en Iraniërs, uit elkaar te houden in het olympisch dorp. Nu is het wachten op Federer.

Amini Fonua, a swimmer from Tonga, sunbathes at the Athletes' Village at the Olympic Park in London, July 22, 2012. Opening ceremonies for the London 2012 Olympics will be held on Friday. REUTERS/Jae C. Hong/Pool (BRITAIN - Tags: SPORT OLYMPICS SWIMMING) REUTERS

Redacteur Olympische Spelen

Londen. Sporters die zich graag in stilte voorbereiden op de prestatie van hun leven kunnen deze week beter hun raam dicht houden. Twee helikopters hangen bulderend boven het Olympic Park en het aangrenzende olympisch dorp, om te waken over ieders veiligheid. In het luchtruim vlak daarboven zoekt een kluwen van vliegtuigen zich een weg naar de luchthavens van Londen.

En als het dan even stil is, weergalmen plotseling de klanken van Queens Bicycle Race – ter verwelkoming van een bont troepje sportlieden van de Comoren, Benin en Belize. Of zetten de Nieuw-Zeelanders, buren van de Nederlandse ploeg in het dorp, weer eens hun geliefde haka in.

Langzaam druppelen ze binnen, de ruim tienduizend deelnemers aan de Spelen van Londen. Van de Bhutaanse luchtgeweerschutter Kunzang Tjoden tot haar Amerikaanse collega-olympiër LeBron James, van beroep basketbalster. De meesten nemen hun intrek in een van de hoge, crèmekleurige flatgebouwen in het district Borough of Newham. Achter hoge hekken, detectiepoortjes en een batterij privébewakers, militairen en politiemensen met automatische geweren.

„De beveiliging is redelijk streng, maar het voelt hier niet als onveilig”, zegt Jaap Stockmann, doelman van de Nederlandse hockeyploeg. Hij was er in Peking al bij, vier jaar geleden. „Die veiligheidsmensen komen niet in de appartementen. Ze staan vooral buiten het dorp en bij de ingang.”

Op de appartementen heeft hij niets aan te merken. „Het is top. We zitten met acht man in één appartement. Je hebt inderdaad wel wat herrie. Die helikopters. Vorige nacht was het erg warm en hadden we de ramen open. Ze vliegen de hele nacht door. Maar het went snel.”

Zijn uitzicht had beter gekund. De Nederlanders kijken uit op Westfield, een van de grootste winkelcentra van Europa, dat pal aan het olympisch dorp grenst. Aan de balkonvlaggen te zien hebben vooral de Duitse, Turkse en de Britse sporters het getroffen. Zij zien bij het opstaan meteen waarvoor ze het doen: het olympisch stadion, het zwembad, de hockeyarena, het basketbalstadion.

Met de letters van hun land over negen etages uitgespreid, opgesierd met boksende kangoeroes, maakt de grote Australische equipe de wereld duidelijk dat Down Under in Londen up above wil eindigen. De Deense ploeg, achter de Britten en naast de Zwitsers, heeft het motto Every second counts op de gevel gehangen. De Britten zetten daar een wat oubollig #OurGreatestTeam tegenover, maar wel met een hippe hashtag. Ze zullen de komende weken met elkaar moeten leven. Net als de Belgen naast de Armeniërs en de Nederlanders met de Cubanen.

Oud en minder oud politiek zeer maakt het voor de organisatie altijd tot een hele puzzel, de indeling van het olympisch dorp. Zo zijn de Israëlische sporters gehuisvest in een speciaal bewaakte zone, ver weg van de ploeg van Iran. Volgens The Independent zitten ook de Britten en de Argentijnen zo ver mogelijk van elkaar, net als de Duitsers en de Grieken.

In het centrum van het olympisch dorp voert het Nationaal Jeugdtheater weer een nieuwe welkomstceremonie uit, nu voor de ploegen van Albanië, Zuid-Afrika, Nauru en Kiribati. Opnieuw proberen oude nummers van Queen de ronkende helikopters te overstemmen – We are the champions, Don’t stop me now. Drie blonde Deense sportvrouwen stappen binnen in de speciale beauty salon bij de ingang van het sportersdorp. Twee bobby’s nippen aan een cappuccino in de Plaza Café, terwijl een hardloper uit Barbados in de general store de krantenkoppen scant. Let him light the Olympic Flame!, schreeuwt de Daily Star bij een foto van Bradley Wiggins.

Lof is er voor het enorme restaurant in het olympisch dorp, waar vijfduizend sporters en begeleiders tegelijk kunnen eten. Hier worden de komende drie weken 1,2 miljoen maaltijden bereid. „Er is ongelooflijk veel keuze”, zegt Stockmann. „Je bent een half uur aan het zoeken wat je wilt eten. Caraïbisch, halal, Afrikaans, Italiaans, alles is te krijgen.”

De komende dagen zal het dorp vollopen – voor veel sporters is dat het hoogtepunt van hun Spelen. Met Roger Federer, Michael Phelps, Kobe Bryant, Usain Bolt, Ryan Giggs.

Jaap Stockmann: „Federer moest in Peking zo vaak met andere sporters op de foto dat hij bewaking kreeg van begeleiders, alsof ze bodyguards waren. Toen verdween hij na twee dagen uit het olympisch dorp.”

    • Rob Schoof