KPN zit aan schuldenplafond en zet in op sneller internet en glasvezel

KPN gaat minder dividend uitkeren en doet buitenlandse ondernemingen in de uitverkoop.

Rotterdam. Telecombedrijf KPN zit aan zijn schuldenplafond. Dat bleek gisteren tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. KPN investeert meer om nieuwe Nederlandse klanten te winnen, maar kan dat eigenlijk niet betalen zolang de omzet blijft dalen. Daarom verkoopt KPN buitenlandse onderdelen en schroeft het bedrijf de dividenduitkering van 90 naar 35 cent per aandeel. Dat levert 780 miljoen euro op, „genoeg financiële flexibiliteit voor dit jaar”, aldus financieel directeur Eric Hageman.

Opnieuw is de KPN-omzet gekrompen, nu met 3 procent tot 3,2 miljard euro. De winst daalde met 33 procent tot 534 miljoen euro. De verhouding tussen schuld en operationele winst dreigde overschreden te worden, aldus Hageman.

KPN betaalde jarenlang trouw dividend, maar daarin kwam vorig jaar al de klad. De scherpe ingreep was misschien niet nodig geweest als KPN erin geslaagd was te verkopen. Maar die poging liep stuk toen de beoogde koper, telecombedrijf Telefónica, zich terugtrok. Volgens persbureau Bloomberg zouden er plannen zijn om de mobiele masten in Duitsland te verkopen, maar topman Eelco Blok wilde dat niet bevestigen. Blok zei niet afwijzend te staan tegenover een nieuw, serieus bod op de goed draaiende Duitse dochter E-Plus. Ondertussen is KPN met de verkoop van de Belgische dochter Base gestart. KPN heeft besloten zich op Nederland te concentreren. Daar daalt de omzet al tijden door veranderend belgedrag (meer data, minder sms’jes en belminuten). Het marktaandeel van KPN daalt, maar volgens Blok is de bodem inmiddels in zicht: er zijn 30.000 nieuwe mobiele abonnees bij gekomen. Die trendbreuk levert voorlopig nog niets op, want de omzet die Nederlandse mobiele bellers opleverden, daalde het afgelopen kwartaal met ruim 9 procent. De hoop is dat de bouw van een 4G-netwerk, geschikt voor sneller mobiel internet, in het najaar, nieuwe en beter betalende klanten trekt. Daarvoor moet KPN nog wel meedoen aan de frequentieveiling. Andere investeringen betreffen het vaste netwerk: snelle glasvezelaansluitingen moeten voorkomen dat KPN-klanten overstappen op de kabel. NRC