Kortkolom economie

UPS op koers ondanks afkoelende economie

Rotterdam. De Amerikaanse koeriersdienst UPS heeft een goed kwartaal achter de rug, ondanks ‘uitdagende omstandigheden.’ De omzet steeg licht ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, tot 11 miljard euro. Ook de brutowinst steeg heel licht, tot 1,5 miljard. Sterke resultaten in de VS compenseerden de teruggang in de rest van de wereld. De volumes in de VS stegen met 3 procent, terwijl die in de rest van de wereld met 3 procent daalden. Vooral de goederenstromen van Azië naar de VS en Europa slonken, een teken van de afkoelende economie. Toch denkt UPS over 2012 tussen de 3,71 en 3,80 euro aan dividend per aandeel te kunnen uitkeren – 3 tot 8 procent meer dan vorig jaar. Het koeriersbedrijf uit Georgia gaat er van uit dat de overname van TNT Express aan het einde van het jaar zal zijn afgerond. Vorige week maakte de Europese Commissie bekend meer tijd nodig te hebben om de fusie te beoordelen. (NRC)

Frietfabrikant McCain neemt Cêla Víta over

Rotterdam. Het Canadese aardappelbedrijf McCain wil branchegenoot Cêla Víta overnemen van de Nederlandse Bieze Food Groep. Dat heeft McCain gisteren bekendgemaakt. Het overnamebedrag is onbekend. Met de overname wil het bedrijf een leidende positie verwerven op de Europese markt voor koelverse aardappelproducten. Cêla Víta is op dat terrein marktleider in de Benelux. McCain is in Nederland al actief op de markt voor diepvriesfriet. Het bedrijf heeft al aardappelfabrieken in Lelystad en Lewedorp. Cêla Víta, dat vooral bekendstaat om zijn zakken afbakkrieltjes en -schijfjes, heeft een vestiging in Wezep en telt zo’n 300 medewerkers. McCain heeft wereldwijd 19.000 mensen in dienst. De jaaromzet van het Canadese bedrijf bedraagt circa 5 miljard euro. (NRC)