Kortkolom buitenland

India: 200.000 gevlucht voor etnisch geweld

Delhi. India heeft troepenversterkingen gestuurd naar de deelstaat Assam, in het verre oosten van het land, waar etnisch geweld over grondbezit de afgelopen dagen zeker 34 levens heeft geëist. Bijna 200.000 mensen zijn op de vlucht geslagen, velen zoeken een goed heenkomen in geïmproviseerde kampen. De strijd gaat tussen Bodo’s, de inheemse bevolkingsgroep, en moslims, merendeels inwijkelingen uit het naburige Bangladesh die zich al voor de onafhankelijkheid van dat land (in 1971 van Pakistan) vestigden in Assam. Leger en politie hebben opdracht gekregen geweldplegers neer te schieten. (AP)

Al-Qaeda eist serie aanslagen in Irak op

Bagdad. De Al-Qaeda-organisatie in Irak heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een serie van meer dan twintig aanslagen door heel Irak waarbij afgelopen maandag 116 mensen werden gedood. De extremistisch-sunnitische organisatie, die opereert onder de naam Islamitische Staat in Irak, liet in een verklaring op jihadistische websites weten dat de aanslagen het begin vormen van een „nieuwe fase van de jihad”. Belangrijkste doelwit van de aanslagen waren leden van de shi’itische meerderheid in Irak en politie en leger. Hoewel het geweld in Irak is verminderd in vergelijking met de burgeroorlog in 2006-2008 slaagt het bewind er niet in een einde te maken aan de aanslagen. (Reuters)

EU zet Hezbollah niet op zwarte lijst

Brussel. De Europese Unie heeft gisteren een Israëlisch verzoek van de hand gewezen om de Libanese shi’itische organisatie Hezbollah te plaatsen op de zwarte lijst van terroristische groepen. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, had daarom gevraagd na de aanslag van vorige week in Bulgarije, waarbij vijf Israëlische toeristen werden gedood. Volgens Israël is Hezbollah de dader. Hezbollah ontkent dat. De EU wil tastbaar bewijs van Hezbollahs betrokkenheid bij de aanslag. De EU besloot wel de banden met Israël in het kader van haar associatieakkoord nauwer aan te halen. (AFP)

Cuba: arrestaties na begrafenis dissident

Havana. Cubaanse politieagenten hebben gisteren meerdere dissidenten opgepakt na de begrafenis van de vooraanstaande activist Oswaldo Payá, die afgelopen zondag overleed bij een auto-ongeluk. De dissidenten zouden onderweg naar de begraafplaats leuzen hebben geroepen tegen het regime van de gebroeders Raúl en Fidel Castro. Onder de gearresteerden is Guillermo Farinas, een dissident die een lange hongerstaking hield om aandacht te vragen voor het lot van politieke gevangenen in Cuba. Volgens familieleden van Payá werd zijn auto opzettelijk van de weg geduwd, maar diplomaten in Havana spreken dat tegen. (BBC, Reuters)

‘Venezuela stapt uit mensenrechtenhof’

Caracas. President Hugo Chávez van Venezuela heeft gisteren gezegd dat zijn regering uit het belangrijkste mensenrechtentribunaal van het westelijk halfrond stapt. Uit woede over een recente uitspraak van het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten zei Chávez dat zijn land niet langer lid zal zijn van dat orgaan. Volgens het Hof had Venezuela de rechten geschonden van een man die was beschuldigd van deelname aan aanslagen op de consulaten van Spanje en Colombia in de Venezolaanse hoofdstad Caracas, in 2003. Mensenrechtenorganisaties binnen en buiten het Latijns-Amerikaanse land vrezen dat Venezolanen nergens meer heen kunnen met klachten over schendingen door de overheid. (AP)