Kijktips

Films

Runaway jury. (

Gary Fleder, 2003, VS). Nick Easter (John Cusack) zit in een jury die uitspraak moet doen over de vraag of de wapenindustrie verantwoordelijk kan worden gesteld voor de moord op een effectenhandelaar. Rechtschapen advocaat Wendell Rohr (Dustin Hoffman) staat in de zaak tegenover juryconsulent Rankin Fitch (Gene Hackman). Hoffman en Hackman speelden in deze film voor het eerst samen en ze hebben maar één gezamenlijke scene. Maar die is dan ook gedenkwaardig. RTL 8, 20.30-23.05u.

Red Cliff/Chi bi.

(John Woo, 2008, China). In de derde eeuw na Christus wordt het land van Wu bedreigd door een invasie van krijgsheer Cao Cao en zijn miljoen soldaten. Actiespecialist John Woo maakte in de jaren 90 furore met zijn Amerikaanse variant op extreem gewelddadige Hongkong-gangsterfilms (Face/Off, Mission: Impossible II) en dook vervolgens met dezelfde visuele overgave en bravoure in de geschiedenis van het Chinese vasteland. RTL 7, 20.30-23.30u.

Informatief

Import: Maria Carmen España zwijgt niet meer.

Zweedse documentaire waarin twee filmmakers in Spanje op zoek gaan naar de erfenis van Franco. Dertig jaar lang gold in Spanje de stilzwijgende afspraak niet te spreken over de slachtoffers van het Franco-regime, de prijs voor een geweldloze overgang naar de democratie na Franco’s dood in 1975. Ze ontmoeten Maria Carmen España. Zij accepteert niet dat haar grootvaders beenderen in een vergeten massagraf blijven liggen en eist een waardig graf. Ned.3, 23.50-00.48u.

Sport

Studio Sportzomer.

Mart Smeets praat over het thema ‘teamsporten’, met volleyballer Ron Zwerver, hockeyer Ties Kruize en roeier Nico Rienks. Zij verklaren waarom ‘groots winnen’ zo vreselijk moeilijk is en in onze cultuur zelden voorkomt. Ned.1, 23.00-23.55u.