IJs Groenland smelt uitzonderlijk snel

Uit satellietbeelden van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA blijkt dat half juli op heel Groenland het ijs aan de oppervlakte aan het smelten is. Gewoonlijk gebeurt dat slechts op ongeveer de helft van het eiland.

Niet eerder sinds satellieten dertig jaar geleden het ijs op Groenland zijn gaan observeren, ging het smelten zo snel. Zelfs in de omgeving van het Summit waarnemingsstation in het hart van Groenland smelt het ijs. Dat is sinds 1889 niet meer gebeurd. Het verraste de wetenschappers van NASA zozeer, dat ze even dachten dat er iets mis was met de opnamen.

De wetenschappers benadrukken dat het gaat om een natuurlijk fenomeen, dat zich eens in de 150 jaar voordoet. Het is van belang om beter inzicht te krijgen in het smeltproces op Groenland. Vooral om te begrijpen wat nog past binnen de natuurlijke variatie en hoe groot het aandeel is van klimaatverandering.

Thomas Wagner, leider van het cryosfeerprogramma van NASA, wijst erop dat vorige week een stuk ijs van de Petermann gletsjer in het noordwesten van Groenland is afgebroken, twee keer zo groot als Manhattan. Twee jaar geleden brak al een dubbel zo groot stuk af. In het verleden kwamen dit soort grote afkalvingen eens in de tien tot twintig jaar voor.

De invloed van de opwarming is beter zichtbaar bij het zeeijs in het Arctische gebied, dat wel wordt beschouwd als de thermostaat van de aarde. Zo was het ijsoppervlak in juni volgens het Amerikaanse National Snow & Ice Data Center niet eerder zo klein. Het gemiddelde ijsverlies in juni was volgens een woordvoerder van het NSIDC meer dan 100.000 vierkante kilometer per dag. Dat is het dubbele van de langjarige trend.