Herrie van helikopters en politiek oud zeer in drukbevolkt olympisch dorp

De Chinese vlag wordt gehesen bij een welkomsceremonie voor de Chinese atleten gisteren bij het olympisch dorp. Foto AFP / Adek Berry

In Londen stroomt het olympisch dorp langzaam vol. Het zwaarbewaakte terrein met hoge, crèmekleurige flatgebouwen is de komende weken de thuisbasis voor zo’n dertienhonderd van de ruim tienduizend Olympiërs.

Rob Schoof, verslaggever van NRC Handelsblad in Londen, liep gisteren al even rond in het dorp en beschreef in de krant dat ook in het olympisch dorp de beveiliging zeer streng is. “Achter hoge hekken, detectiepoortjes en een batterij privébewakers, militairen en politiemensen met automatische geweren”, aldus Schoof.

‘Appartementen zijn top, maar je hebt wel wat herrie’

Toch vindt Jaap Stockmann, doelman van de Nederlandse hockeyploeg, de veiligheidsmaatregelen in het dorp niet hinderlijk:

“De beveiliging is redelijk streng, maar het voelt hier niet als onveilig. Die veiligheidsmensen komen niet in de appartementen. Ze staan vooral buiten het dorp en bij de ingang.”

Over de appartementen voor de Nederlandse sporters is Stockmann tevreden:

“Het is top. We zitten met acht man in één appartement. Je hebt inderdaad wel wat herrie. Die helikopters. Vorige nacht was het erg warm en hadden we de ramen open. Ze vliegen de hele nacht door. Maar het went snel.”

Bekijk hieronder een NOS-reportage over het Olympisch dorp:

Uitzicht van Nederlandse ploeg houdt niet over

Dan iets anders: het uitzicht dat de ploegen hebben vanuit hun hotel in het olympisch dorp. De Nederlandse afvaardiging heeft het wat dat betreft iets slechter getroffen dan de concurrentie, schrijft Schoof:

“De Nederlanders kijken uit op winkelcentrum Westfield. Aan de balkonvlaggen te zien hebben vooral de Duitse, Turkse en de Britse sporters het getroffen. Zij zien bij het opstaan meteen waarvoor ze het doen: het olympisch stadion, het zwembad, de hockeyarena, het basketbalstadion.”

‘Israëlische sporters zitten zo ver mogelijk van Iraanse sporters vandaan’

Nog een leuk weetje over het olympisch dorp: oud en minder oud politiek zeer maakt de indeling van het dorp altijd een hele puzzel, aldus Schoof:

“Zo zijn de Israëlische sporters gehuisvest in een speciaal bewaakte zone, ver weg van de ploeg van Iran. Volgens The Independent zitten ook de Britten en de Argentijnen zo ver mogelijk van elkaar, net als de Duitsers en de Grieken.”

Ook een camerateam van The Guardian maakte een rondje door het olympisch dorp:

    • Lex Boon