Helft VN-waarnemers weg uit Syrië ondanks verlengen mandaat

Caption: A frame grab taken off UNTV and release on July 25, 2012, show the Gen. Babacar Gaye, the new head of the UN Supervision Mission in Syria, arriving at the Dama Rose hotel in Damascus late on July 24. Gaye will replace Maj. Gen. Robert Mood. AFP PHOTO/UNTV/HO == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO /UNTV" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == De nieuwe chef van de VN-waarnemersmissie in Syrië, generaal Babacar Gaye, kwam vanochtend aan in Damascus. Foto AFP / UNTV

De helft van de VN-waarnemers in Syrië heeft het land verlaten. Vrijdag werd de waarnemersmissie nog met dertig dagen verlengd.

Het gaat om zo’n honderdvijftig mensen, melden BBC en Al-Arabiya. De waarnemers moesten toezien op het in april ingestelde staakt-het-vuren. Dit wankele en vele malen geschonden bestand hield in werkelijkheid maar kort stand; het werd eind mei al door de Syrische rebellen opgezegd.

De reden waarom de VN-waarnemers ondanks het verlengde mandaat het land verlaten is onduidelijk. Maar mogelijk heeft het toenemende geweld in het land hiermee te maken, zegt NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants.

“Ik kan op dit moment alleen speculeren dat het toenemende geweld hiermee te maken heeft. Het kan zijn dat de VN denken dat ze te midden van het conflict niks kunnen doen aangezien ze moeten toezien op een staakt-het-vuren dat niet meer wordt nageleefd. Misschien heeft het ook te maken met de angst dat jihadisten zich mengen in het conflict, die kunnen net als in Irak in 2003 besluiten de VN-missie aan te vallen.”

Vandaag nam generaal Babacar Gaye de leiding over van de VN-waarnemersmissie in Syrië van Robert Mood, meldt persbureau AFP.

Turkije sluit grens met Syrië

De Turkse autoriteiten hebben de grens gesloten met Syrië voor commercieel verkeer. De grens blijft wel open voor vluchtelingen, meldt persbureau Reuters. Dit moet voorkomen dat het conflict zich kan uitbreiden naar Turkije, zeker nu ook geruchten rondgaan dat jihadistische groeperingen zich hebben gemengd in de bloedige opstand.

Onze correspondent in Turkije Bram Vermeulen sprak vanochtend met de NOS over de situatie aan de grens:

Syrisch leger voert offensieven uit

Het Syrische leger is vannacht begonnen met een offensief in al-Tel, een voorstad van Damascus. Ook gaat de belegering van de stad Aleppo voor de vijfde dag in. Er zou een colonne van gepantserde voertuigen van het Syrische leger op weg zijn naar de stad.

    • Hans Klis