Google wil schikken met Commissie

Internetbedrijf Google onderhandelt met de Europese Commissie over een pakket maatregelen dat mogelijk machtsmisbruik van ‘s werelds grootste zoekmachine op internet moet voorkomen. Google heeft Eurocommissaris Jaoquin Almunia (Mededinging) schikkingsvoorstellen gedaan om te voorkomen dat de Europese Commissie een in 2010 gestart oriënterend onderzoek afsluit met een formeel onderzoek wegens machtsmisbruik op internet.

Details over de schikkingsvoorstellen van Google zijn nog niet bekend. Volgens de Britse krant the Financial Times zou Almunia de voorstellen „een solide basis voor verdere onderhandelingen” genoemd hebben. De Europese Commissie begon het onderzoek in 2010 na klachten van 20 concurrerende internetbedrijven, waaronder Microsoft, Expedia en TripAdvisor. Google zou eigen sites een voorkeursbehandeling geven in haar zoekresultaten en data van concurrerende websites zonder toestemming kopiëren.

Afgelopen mei maande de Commissie Google al om met voorstellen te komen die zo’n formele antitrustprocedure, met het risico van hoge boetes, te voorkomen. Google is daarop met diverse schikkingsvoorstellen gekomen, maar die gingen ‘Brussel’ niet ver genoeg.