Garzón wordt advocaat van Assange

De bekende Spaanse oud-rechter Baltasar Garzón gaat Julian Assange bijstaan als advocaat. De voorman van klokkenluidersite Wikileaks ziet zichzelf als slachtoffer van een wereldwijde juridische heksenjacht. Vorige maand vluchtte hij de Ecuadoriaanse ambassade in Londen binnen.

Garzón werd vorig jaar door het Spaanse Hooggerechtshof uit zijn ambt gezet. Hij zou zijn boekje te buiten zijn gegaan bij een onderzoek naar corruptie binnen de rechtse regeringspartij PP. Zijn schorsing werd gezien als een afrekening binnen de rechterlijk macht.

Deze maand opende Garzón een advocatenpraktijk. Assange is zijn eerste grote cliënt. De Australiër stond in Engeland onder huisarrest omdat Zweden hem wil verhoren in een verkrachtingszaak. Assange veronderstelt hierachter een opzetje om hem te kunnen uitleveren aan de VS. Eind 2010 maakte Wikileaks een berg Amerikaanse diplomatieke memo’s openbaar.

Ook Garzón nam het in het verleden op tegen Washington. Hij probeerde leden van de vorige regering-Bush te vervolgen voor betrokkenheid bij de marteling van terreurverdachten. Garzón, wereldberoemd na zijn poging de Chileense oud-dictator Pinochet te vervolgen, geldt in links Latijns-Amerika als held. Zijn onderzoeken naar mensenrechtenschendingen tijdens militaire dictaturen leverden baanbrekende jurisprudentie op.