Financieel specialisten Kamer volgende week terug van reces

De financieel specialisten komen volgende week terug van reces voor een debat met minister De Jager. Foto NRC / Roel Rozenburg

De Tweede Kamer onderbreekt volgende week donderdag het reces voor een debat met minister van Financiën Jan Kees de Jager over de eurocrisis. Een Kamermeerderheid steunt een verzoek van PVV en SP, meldt persbureau Novum.

PVV-Kamerlid Teun van Dijck stelt:

“De problemen met Griekenland en Spanje worden met de dag erger. Dat rechtvaardigt een debat.”

SP’er Ewout Irrgang wilde ook een debat. Andere partijen, zoals de PvdA, vinden het eigenlijk te vroeg voor een debat, maar willen het ook niet blokkeren.

Niet alle Kamerleden hoeven hun vakantie te onderbreken. Het debat wordt gevoerd door de financieel specialisten van de fracties.

Kamer wil opheldering over bericht in Der Spiegel

De Tweede Kamer vroeg eergisteren opheldering van De Jager over het bericht van het Duitse weekblad Der Spiegel dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geen heil meer zou zien in verdere hulp aan Griekenland.

De Jager schrijft vandaag in een brief aan de Kamer dat het IMF nog geen conclusies heeft getrokken. Het IMF wacht de bevindingen af van de zogeheten trojka, die probeert vast te stellen of Griekenland voldoende werk maakt van de afgesproken bezuinigingen. Een oordeel hierover zal nog twee tot drie weken op zich laten wachten, meldt De Jager.

“Tot die tijd zal Nederland uiteraard niet instemmen met nieuwe uitbetalingen aan Griekenland.”

Eerder deze maand kwam de Tweede Kamer ook al terug van reces voor een debat met De Jager, toen vanwege de miljardensteun aan de Spaanse banken.

    • Niels Posthumus