Een taart vol toewijding

Is het u opgevallen dat het woord ‘passie’ tegenwoordig om de haverklap valt? Iets ‘gewoon leuk’ vinden is er niet meer bij. En je hoort nog maar zelden iemand enthousiast vertellen over zijn of haar ‘hobby’ of ‘liefhebberij’. Nee, willen we anno 2012 iets voorstellen, dan hebben we ‘een passie’. Voor tuinieren bijvoorbeeld. Of voor wijn. Voor Griekenland. Of voor bikram yoga. Koken schijnt ook voor velen een passie te zijn. Waarom het begrip me zo tegenstaat, weet ik niet precies. Ik associeer het met zweterige types in latex en met de Bouquetreeksboekjes die ik verslond toen ik twaalf was. Daarin gebeurde ook van alles met veel passie. Terwijl er naar mijn mening ook dingen zijn die je beter zorgvuldig kunt doen. Met toewijding.

Een abrikozentaartje bakken bijvoorbeeld. Doe de zachte boter in een kom en verkruimel de amandelspijs erboven. Er zijn banketbakkers die spijs verkopen en u kunt het ook zelf maken, recepten daarvoor zwerven over het internet. U moet dan wel geduld hebben met deze taart, want amandelspijs moet ‘rijpen’. U kunt ook gewoon zo’n pakje spijs kopen in de supermarkt of de biologische winkel, dat volstaat in dit geval uitstekend.

Gebruik een mixer met deeghaken om boter en spijs te mengen. Voeg dan de suiker toe plus de geraspte schil van de citroen en een snufje zout. Meng alles goed. Kneed de bloem er vervolgens met de hand doorheen. Druk het deeg uit in een lage, goed ingevette taartvorm en zet ’m in de koelkast.

Snij de abrikozen door en haal de pit eruit. Leg ze met hun snijkant naar beneden in een ovenschaal. U heeft nu een schaal vol aantrekkelijke babybillen waar je zo in zou willen bijten. Jammer genoeg kan zo’n abrikozenbil qua smaak nogal tegenvallen. Giet er daarom wat vanille-essence over of verdeel de inhoud van een vanillestokje over de billen en giet dan de dessertwijn erover. Wie dat niet in huis heeft, kan witte wijn gebruiken. Strooi ten slotte de suiker erover en zet de schaal in de oven (180 graden).

Als uw oven groot genoeg is, kunt u de taartvorm ernaast zetten. Haal beide schalen er na 20 minuten uit, schep de abrikozen uit het sap en leg ze op de taart, met de snijkant naar boven of andersom, net wat uw gepassioneerde hart u ingeeft, en zet de taart nog 10 minuten terug. Doe het overgebleven sap uit de ovenschaal in een steelpannetje en laat het inkoken tot ongeveer de helft. Giet deze siroop over de abrikozen, strooi er wat amandelschaafsel over en laat de boel afkoelen.

Thuiskok heeft 5 auteurs: Janneke Vreugdenhil (maandag), Menno Steketee (dinsdag), Roos Ouwehand (woensdag), Joël Broekaert (donderdag) en Joep Habets (vrijdag).

    • Roos Ouwehand