De nieuwe Tony Little

Je schijnt met dit weer naar buiten te moeten. Mooi niet.

Ik heb gisteren overdag voor de televisie gezeten. Het verbaasde me, maar Tel Sell bestaat nog.

Ik denk dat teleshoppingtelevisie het enige genre is dat de afgelopen vijftien jaar precies hetzelfde is gebleven. Gewoon normaal blijven doen, denken ze bij Tel Sell. Lekker jezelf blijven.

Nooit afwijken van de formule: fitnessapparaten, gezichtscrèmes, schoonmaakmiddelen en keukensnijmachines. Precies zoals in de jaren negentig, de tijd van Tony Little (de fitnesstrainer met staart en nagesynchroniseerd Amerikaans-Nederlands accent). Tony is nu boven de vijftig en nog steeds op tv in Amerika. Op zijn website ziet hij er nog precies hetzelfde uit. Tony is niet veranderd, net als het genre dat hij groot maakte.

Zappend van teleshopkanaal naar teleshopkanaal wordt mijn aandacht getrokken door Billy Blanks. De tae-bo-koning van vroeger heeft een nieuwe cursus, die ik onmiddellijk heb besteld. Zo’n held moet je steunen, in de hoop dat hij nooit weggaat.

Chris Zegers (Pisa) en Floortje Dessing (Malediven) gingen op reis in RTL Travel, zag ik twee kanalen verderop. Ik kan me niet anders herinneren.

Het zijn vast herhalingen, maar dat is niet erg. Iets wat goed is hoeft niet anders.

Zou de MAX Geheugentrainer, elke ochtend op Nederland 1, over tien jaar ook nog bestaan? Laten we het hopen. Ik heb nog nooit zo’n vriendelijk en zachtaardig programma gezien. Was ik maar rond de negentig, dan had ik me onmiddellijk opgegeven.

Bij MAX doen ze niet aan kandidaten die wurgcontracten tekenen, vreemdgaan of insecten moeten eten. Ze doen er een spel mee met plaatjes die één voor één verdwijnen.

Bij een goed antwoord geeft presentator Jan Slagter consequent een compliment. Soms ‘heel goed’, meestal zegt Jan ‘prima’.

Welke presentator durft het aan een minuten durend polygoonfilmpje over de koeien van Boer Kruiswijk in Weesperkarspel te laten zien? Zodat de mensen thuis het goed in zich op kunnen nemen. Jan toont het filmpje gewoon twee keer achter elkaar. De man buigt niet voor kijkcijfers.

Jan eindigt elke geheugentraining met een mop. „Die mag u vanavond aan iemand doorvertellen”, zegt hij dan.

Die van gisteren wil ik u niet onthouden: een jonge mot mag op een dag voor het eerst de kledingkast uit. Na een uurtje komt hij enthousiast terug. En hoe was het buiten, vroeg z’n moeder. Geweldig mam, riep de jonge mot. Toen ze me zagen begon iedereen enthousiast te klappen.

Jan is mijn nieuwe Tony Little.

Stijn Bronzwaer vervangt deze week Hans Beerekamp