Cel geëist tegen fotograferende pyromaan

Calamiteitenfotograaf Dennis V. stichtte drie keer brand in Assen, vertelde hij de rechtbank gisteren. „Als je het resultaat ziet, denk je wel, shit, dit is niet cool.”

Midden in de nacht wordt er op de voordeur gebonsd van een woning in de wijk Marsdijk in Assen. Voor de deur staat een jongen die zegt dat de bewoonster uit huis moet komen: de coniferenhaag aan de voorkant staat in brand. De jongen belt daarna 112, en helpt de brand te blussen tot de brandweer komt. Een dag later bezoekt hij de vrouw om te vragen hoe het met haar gaat.

Een half jaar later, in het voorjaar van 2012, wordt de twintigjarige Dennis V. uit Assen aangehouden. Hij was het die op de deur bonsde en hij wordt verdacht van het stichten van zeven branden in en om Marsdijk. De zaak trekt veel aandacht omdat Dennis V. naast scholier ook amateurfotograaf was. Hij maakt foto’s van branden en ongelukken, en plaatst die op de calamiteitenwebsite 112drenthe.net. Gisteren stond hij terecht voor de rechtbank in Assen samen met zijn beste vriend, Jarno P., die wordt verdacht van medeplichtigheid. Ze hebben allebei kort stekelhaar en een lange mat in de nek.

Dennis V. had nooit iets verdiend met de foto’s die hij plaatste op 112drenthe, vertelde hij gisteren. Als het niet om geld ging, wilde de rechtbankvoorzitter weten, wat was dan de drijfveer om midden in de nacht op pad te gaan? „Er met je neus bovenop staan”, zei Dennis V. „Het was spannend.” Hij en Jarno hadden een perskaartje van de website. Dat hielp soms om voorbij een afzetting te kunnen komen. Via internet kreeg Dennis meldingen van branden of ongelukken, enkele seconden nadat ze op het communicatienetwerk van de hulpdiensten zichtbaar werden. Dan stuurde hij een bericht naar de mobiele telefoon van Jarno. Die werd er wakker van en drie minuten later stonden ze buiten.

Wat opvalt aan de foto’s van Dennis V. op 112drenthe is dat op een aantal geen brandweer te zien is. De maker lijkt er bovenop te staan. Bij de site die draait op vrijwilligers was het niemand opgevallen.

Op 19 januari 2012 twitterde Dennis: „Schiet toch eens op pyromanen, ik wil wat te fotograferen hebben.” Twee dagen later zette hij een container tegen een schutting en stak die aan. Hij deed het, zegt hij, omdat hij „wilde weten hoe het voelt om brand te stichten”.

De voorzitter van de rechtbank vraagt: „Hoe voelt het?”

Dennis: „Nou, als je het resultaat ziet, denk je wel, shit, dit is niet cool.”

Waarom deed hij het dan opnieuw? „Het gebeurde als ik te veel alcohol op had, ik had mezelf niet in de hand.”

De jongste rechter, streng: „Alcohol kan remmingen wegnemen, maar het creëert niet de wil om iets te doen.”

Het waren niet de foto’s die de politie op het spoor van Dennis zette, maar getuigenverklaringen, blijkt op de zitting. Hij ging, samen met Jarno, weer op de branden af die hij zelf had gesticht als de officiële melding was gekomen. Van brandstichters is bekend dat ze graag naar het resultaat kijken. Ook was Dennis al in 2004 in beeld geweest als medeplichtige bij een brandstichting, zegt de rechter. Toch is V. geen echte pyromaan, vindt de psycholoog die hem heeft onderzocht. Hij wordt omschreven als: „typische adolescent” die „onrustgevoelens probeerde te dempen” door brand te stichten. De psycholoog vindt hem bevattelijk voor verslavingen en daarom „licht verminderd toerekeningsvatbaar”. Enkele jaren geleden is hij veroordeeld voor oplichting via internet.

Van de zeven brandstichtingen heeft Dennis V. er drie bekend. Op de zitting besluit de officier dat voor vier brandstichtingen genoeg bewijs is. Bij één van die branden heeft Dennis naast goederen ook mensen in gevaar gebracht. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf is daarom op zijn plaats. Maar de officier vindt het nog belangrijker – ook voor de maatschappij – dat Dennis „dagbesteding” heeft. Daarom eist ze een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 456 dagen voorwaardelijk. Omdat Dennis al enige maanden vastzit, zou dat betekenen dat hij net op tijd voor het nieuwe schooljaar vrijkomt: 1 september. Daarbij wil ze hem een werkstraf opleggen van 240 uur én een alcoholverbod, waarop de reclassering moet toezien.

De rol van Dennis’ vriend Jarno bij de branden was veel beperkter. Hij was er twee keer bij, als ze ’s avonds een stukje gingen lopen om te ontnuchteren. Dennis zou toen zonder overleg brand zijn gaan stichten. Jarno „stond stijf van de bangheid” en vroeg zijn vriend het niet meer te doen. Maar hij gaf hem niet aan. De officier eiste een werkstraf van 160 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden tegen Jarno, die een blanco strafblad had.

De rechtbank in Assen doet 7 augustus uitspraak.

    • Merel Thie