Britse economie krimpt nog verder

None

De Britse economie is in het tweede kwartaal wederom gekrompen, het derde kwartaal op rij. De daling van het bruto binnenlands product met 0,7 procent was een stuk groter dan analisten hadden verwacht.

De cijfers die het Britse bureau voor de statistiek vanochtend bekendmaakte resulteerden direct in kritiek op het begrotingsbeleid van de regering onder leiding van premier Cameron. Critici menen dat Cameron te veel bezuinigt, waardoor de economie onnodig hard getroffen wordt. Zij wezen er vanochtend op dat de omvang van het nationaal inkomen inmiddels kleiner is dan toen het conservatieve kabinet onder leiding van Cameron in 2010 aantrad.

Vooral de Britse bouwsector heeft last van de recessie. Die zag de productie in de maanden april, mei en juni met 5,2 procent inzakken ten opzichte van het eerste kwartaal. Toen was de productie in de bouwsector ook al met 4,9 procent geslonken.

Het statistische bureau waarschuwt ervoor dat de voorlopige prognoses van de economische groei ditmaal extra onzeker zijn. Dat komt door slecht weer en een extra vakantiedag voor de Britten in juni. Vooral het jubileum van de Britse koning Elizabeth II blijkt voor onduidelijke eenmalige effecten te zorgen.

Door de viering van haar 60ste jaar als koningin, het zogenoemde Diamond Jubilee, zou de Britse economie wellicht eenmalig een half procentpunt groei mis zijn gelopen. Optimisten verwachten dat de Britten door de komst van de Olympische Spelen in het nu lopende kwartaal uit de recessie zullen komen.

Een economie is officieel ‘in recessie’ als het twee opeenvolgende kwartalen krimpt.