Bewoners Utrecht op zijn vroegst volgende week naar huis

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland is asbest vrijgekomen bij de renovatie van oudere flatgebouwen. Het asbest wordt weggezogen door een speciale dienst gekleed in asbestvrije pakken. Foto Bert Spiertz / Hollandse Hoogte

De bewoners van de Utrechtse wijk Kanaleneiland die hun woningen hebben moeten verlaten vanwege asbestgevaar kunnen op zijn vroegst in de loop van volgende week terugkeren. Dat heeft locoburgemeester Gilbert Isabella gezegd. Eerder zei de gemeente dat de eerste mensen deze week al naar huis konden.

Isabella zei op een persconferentie vanmiddag dat vandaag en morgen in alle woningen metingen worden verricht om te bepalen of er sprake is van asbestbesmetting. In elke woning worden 36 kleefmonsters en twee luchtmonsters genomen.

Bewoners woningen met besmetting pas nog veel later naar huis

De mensen wier woningen niet besmet zijn kunnen waarschijnlijk begin volgende week naar huis. Volgens Isabella zullen de bewoners van de woningen waar wel asbestbesmetting wordt vastgesteld “aanzienlijk langer” moeten wachten.

Naar verwachting zijn de uitslagen aan het begin van het weekend binnen, waarna ze nog moeten worden geanalyseerd. Eerder deze week werd gezegd dat de eerste uitslagen woensdag werden verwacht. Pas als de uitslagen binnen zijn kan er een plan van aanpak worden gemaakt, aldus Isabella.

Mitros, de corporatie die de woningen verhuurt, stelt woningen beschikbaar om bewoners op te vangen die niet binnen afzienbare tijd naar huis kunnen. Tot dusver zijn 89 woningen vrijgemaakt, zei Mitros-directeur Rob Rötscheid. De woningen worden nu volledig ingericht.

Burgemeester Aleid Wolfsen komt vandaag terug van vakantie vanwege de problemen in Kanaleneiland.

Burgemeester Wolfsen toch terug van vakantie:

Mitros zoekt uit of Polen zijn ingezet bij weren van mensen uit wijk

Afgelopen zondag en maandag werden ongeveer driehonderd bewoners van flats en eengezinswoningen geëvacueerd, omdat tijdens de renovatie van een flatgebouw het gevaarlijke spuitasbest was aangetroffen. Zij zijn ondergebracht in vier hotels.

Woningcorporatie Mitros weet nog altijd niet precies wat de bron is van de asbestvezels die zich hebben verspreid in woningen en portieken in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Dat zei directeur Rötscheid vanmorgen op een informatiebijeenkomst voor raadsleden in het stadhuis.

Hij kon geen antwoord geven op vragen over berichten dat Polen die geen Nederlands spreken, zijn ingezet als bewakers om mensen uit het gebied te weren. Mitros heeft het ingehuurde beveiligingsbedrijf gevraagd na te gaan of dit klopt. Mocht het waar zijn, dan moet daar volgens Rötscheid een einde aan komen.

    • Niels Posthumus