Kickbokser Badr Hari aangehouden - heeft zich zelf bij politie gemeld

Tegenstanders zijn voor de vandaag gearresteerde Badr Hari niet zomaar tegenstanders. Ze zijn regelrechte vijanden. “Elke tegenstander wil me terugsturen naar de armoede." Foto Hollandse Hoogte / Pim Ras

Badr Hari heeft zich vanavond bij de politie gemeld en is aangehouden. Hij wordt morgen verhoord. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. De beruchte voormalig K1-wereldkampioen zal ‘in beperkingen’ terechtkomen.

Dat betekent dat hij behalve met zijn advocaat met niemand contact mag hebben. De kickbokser wordt verdacht van twee mishandelingen in Amsterdam. NRC-verslaggever Mark Hoogstad schreef gisteren over Hari:

In vechtsportkringen geldt hij als ‘een grote meneer’. En niet alleen vanwege zijn imposante gestalte: 1,97 meter en ruim honderd kilo schoon aan de haak. Nee, Badr Hari velt tegenstanders zoals een houthakker bomen velt. Met een achteloze vanzelfsprekendheid en vuisten van gewapend beton. Dat spreekt tot de verbeelding in de vechtsportarena’s, waar het testosterongehalte doorgaans hoog is. Badr Hari biedt wat het publiek verlangt: bluf, branie en brute kracht. Kortom: spektakel. Altijd en overal.

Badr Hari was bang om door arrestatieteam te worden ingerekend

Gisteren werd al bekend dat Hari zich wilde aangeven bij de politie. Hari en zijn advocaat zouden volgens persbureau Novum op dat moment nog met justitie in overleg zijn geweest over de voorwaarden waaronder hij zich op het politiebureau zou melden. De kickbokser zou bang zijn geweest door een arrestatieteam te worden ingerekend.

Badr Hari werd gezocht voor mishandeling van miljonair Koen Everink tijdens dancefeest Sensation in de Amsterdam Arena. Het slachtoffer liep in een skybox van het stadion zwaar been- en gezichtsletsel op. Hij is inmiddels uit het ziekenhuis.

Maandag werd bekend dat ook eigenaar Jeroen van den Berg van club Air in Amsterdam aangifte doet tegen Badr Hari. Hij zegt vorig jaar in zijn eigen club bij het Rembrandtplein door de voormalig K1-wereldkampioen in elkaar te zijn geslagen.

‘Prachtig vooroordeelbevestigend verhaal’

Van den Berg zou, zo wil het verhaal, te dicht op de huid van Hari zijn gekropen, waarop de vechtsporter hem enkele tanden uit zijn mond sloeg. Hoogstad schreef daar gisteren over:

“Een prachtig vooroordeelbevestigend verhaal, mooier kan je het niet hebben”, schampert Fred Royers, oud-karateka en vechtsportcommentator bij tv-zender SBS. “Een Nederlandse Marokkaan die zijn handjes niet thuis kan houden. Ja, daar komen we de zomer wel mee door.” Royers zegt het niet te kunnen begrijpen. “Behalve als een voortreffelijk vechter ken ik Badr ook als een welbespraakt en hoffelijk mens, die zijn gedachten op genuanceerde wijze onder woorden kan brengen. Maar kennelijk – met de nadruk op kennelijk – is er die avond in de Arena iets geknapt in zijn hoofd. Een slechte dag, een foute opmerking, een pilletje – wie zal het zeggen?”

Er loopt ook nog een onderzoek tegen Badr Hari wegens mishandeling van een portier bij een andere club in Amsterdam.

‘Elke tegenstander wil me terugsturen naar de armoede’

Badr Hari werd in 1984 geboren in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost. Hoogstad schrijft over hem:

Hari senior, zelf ooit amateurbokser, stuurde zijn oudste zoon naar een kickboksschool, toen die als zevenjarige na een ruzie op straat met een bloedende vinger thuiskwam. Van uithuilen kon geen sprake zijn, vertelde Hari jaren later in Het Parool. “Als ik niet ging trainen, sloeg mijn pa me met een paraplu waar iedereen bij stond en dan dacht ik: shit man, je zet me voor schut.” Onder leiding van kickbokstrainer Thom Harinck groeide Hari uit tot een gevreesde mastodont tussen de touwen, bijgenaamd The Golden Boy. Het vwo maakte hij niet af. De vechtsport verschaft hem geld, roem en status. Zijn tegenstanders zijn niet zomaar tegenstanders, maar regelrechte vijanden, zo onthulde hij. “Elke tegenstander wil me terugsturen naar de armoede.”

Zeven jaar geleden werd Hari overigens ook al eens opgepakt door de politie, nadat hij een Amsterdamse kennis te hulp was geschoten bij een burenruzie. Hari deelde rake klappen uit en werd veroordeeld tot een celstraf.

    • Niels Posthumus