Aan Al-Qaeda gelieerde groepering eist bloedige aanslagen Irak op

Caption: Iraqis inspect the aftermath of a late-night car bombing Monday near a cafe in al-Amin Shiite neighborhood in eastern Baghdad, Iraq, Tuesday, July 24, 2012. Violence shook more than a dozen Iraqi cities Monday, killing more than 100 people in coordinated bombings and shootings and wounding twice as many in the country's deadliest day in more than two years. (AP Photo/Khalid Mohammed) Irakezen bij de plek waar maandag in Bagdad een autobom een café verwoestte. Foto AP / Khalid Mohammed

De aan Al-Qaeda-gelieerde Islamitisch Staat van Irak (ISI) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen die maandag aan meer dan honderd mensen het leven kostten.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van de terreurbeweging die op verschillende radicale islamistische sites geplaatst werd. De aanslagen in en rond Bagdad en de stad Kirkuk waren gericht tegen overheid en veiligheidsdiensten.

De aanslagen waren de bloedigste sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen in december, zeker 116 mensen kwamen om en zo’n driehonderd mensen raakten gewond. Op zondag vielen er ook nog twintig doden bij gecoördineerde bomaanslagen in het land.

ISI richt zich vooral op aanslagen tegen shi’ietische moslims om sektarische spanningen aan te wakkeren. In de periode 2006-2007 dreven deze spanningen Irak tot de rand van een burgeroorlog en kwamen tienduizenden mensen om.

Rol Al-Qaeda in Syrië

De afgelopen maanden stapelen ook de bewijzen op dat Al-Qaeda, of aan de groepering gelieerde terreurbewegingen, actief zijn in Syrië. Gisteren publiceerde The New York Times waarin de krant deze ontwikkeling verder uitlicht.

Een video uit februari waarin Al-Qaeda-strijders zelfmoordaanslagen aankondigen in Syrië:
http://youtu.be/m17BUyjBdTI

Volgens The New York Times is de vorige week door rebellen veroverde grenspost Bab al-Hawa aan de Iraakse grens een verzamelpunt geworden voor de sunnitische militanten die Syrië willen infiltreren. Dat Al-Qaeda actief is in Syrië wordt al langere tijd vermoedt, VN-chef Ban Ki-Moon verdacht de groepering er in mei al van betrokken te zijn bij aanslagen in Damascus.

    • Hans Klis