Weer nieuwe premier Peru

De Peruaanse president Ollanta Humala heeft gisteren voor de derde keer in een jaar zijn minister-president vervangen. Premier Oscar Valdés werd tot aftreden gedwongen nadat eerder deze maand vijf mensen omkwamen bij een protest tegen een grote goudmijn, het Conga-project.

Premier Valdés was aangesteld om strenger op te treden tegen het aanhoudende verzet tegen de winning van grondstoffen in Peru. De Conga-goudmijn is het duurste en het meest omstreden project. Volgens demonstranten wordt het drinkwater vervuild door de mijn, opgezet door een Amerikaanse bedrijf.

President Humala beloofde bij zijn aantreden in juli vorig jaar dat hij zou zorgen voor een betere verdeling van de welvaart. De Peruaanse economie groeit snel en de overheid heeft de belastingen verhoogd voor buitenlandse mijnbouwbedrijven.

De nieuwe premier van Peru is Juan Jiménez, hiervoor minister van Justitie. Hij heeft beloofd om beter te luisteren naar het volk. „Dit wordt een kabinet van dialoog”, zei hij gisteren. Humala, wiens populariteit is gedaald tot 40 procent, heeft ook zes andere ministers vervangen. (AP)