VS waarschuwen Syrië om chemische wapens

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Syrische president Bashar al-Assad gisteren nog eens gewaarschuwd dat hij een „tragische fout” zou begaan als hij zijn chemische wapens inzet. De Amerikaanse regering en ook Israëlische leiders hebben al eerder hun bezorgdheid uitgesproken over de Syrische chemische wapenvoorraad.

Syrië bezit een van de grootste chemische wapenarsenalen in de wereld. Syrische oppositiepolitici, overlopers en rebellen hebben het regime er de afgelopen maanden diverse malen van beschuldigd chemische wapens tegen opstandelingen te willen inzetten.

Een woordvoerder van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren in antwoord op persvragen dat het leger zijn chemische wapens niet zal inzetten om de opstand neer te slaan, „ongeacht de ontwikkelingen”. Maar, zo voegde hij eraan toe, het zou zijn massavernietigingswapens wel kunnen gebruiken tegen „externe agressie”. Syrië heeft de internationale conventie van 1992, die gebruik en productie van chemische wapens verbiedt, niet ondertekend.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde na de Syrische uitspraak dat het „totaal onaanvaardbaar” is dit soort wapens te gebruiken. Het voegde eraan toe dat het Syrische regime de plicht heeft zijn chemische wapens op een veilige plaats te bewaren. Zijn „waarschuwingen”, zo onderstreepte het, golden evengoed het regime als „de oppositie en wie ook maar de hand kan leggen” op het Syrische arsenaal.

Een van de grote zorgen die over het Syrische arsenaal leven is niet zozeer dat het leger gif- of zenuwgas gebruikt, maar dat het in handen komt van extremisten bij de oppositie of dat Damascus het toespeelt aan zijn bondgenoot Hezbollah in Libanon. Over dit laatste hebben Israëlische leiders grote bezorgdheid geuit.

Zondag zei premier Benjamin Netanyahu nog dat Israël dan zal moeten „handelen”. Minister van Defensie Ehud Barak zei dat hij het leger heeft bevolen zich voor te bereiden op een situatie waarin het mogelijk nodig wordt in te grijpen. Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben Washington en Jeruzalem over deze situatie overleg gepleegd.

Vandaag zeiden rebellen dat de Syrische autoriteiten chemische wapens hebben verplaatst, maar ze gaven daarvan geen bewijs en er was geen onafhankelijke bevestiging. Integendeel, een hoge functionaris van het Israëlische ministerie van Defensie verzekerde later dat Assads regime zijn chemische wapens „totaal” onder controle heeft.

Na een week van zware gevechten was volgens inwoners de hoofdstad Damascus vanochtend vroeg relatief rustig. Het leger heeft verscheidene wijken op rebellen heroverd. De oppositie meldde daarentegen doorgaande strijd in Aleppo, de op een na grootste stad van Syrië. Het leger zou wijken die in handen zijn van rebellen met helikopters bestoken.

Andere oppositiebronnen zeiden dat wordt gevochten aan de poorten van de oude stad van Aleppo, werelderfgoed van de VN-organisatie UNESCO. De krant Al-Watan, die de Syrische regering steunt, schreef vandaag dat de handelscentra van Aleppo hun deuren gesloten houden „wegens de betreurenswaardige gebeurtenissen”.(Reuters, AFP, AP)