Vergoeding voor bewoners Utrechtse wijk wegens asbest

De Utrechtse gemeenteraad komt morgen vervroegd bij elkaar voor een extra raadsvergadering over de vrijgekomen asbest in de wijk Kanaleneiland. Foto Hollandse Hoogte

De geëvacueerde bewoners van de Utrechtse wijk Kanaleneiland krijgen een vergoeding voor de tijd dat ze niet naar hun huis kunnen. Dat meldt de NOS.

Elk huishouden krijgt eenmalig 150 euro en daarnaast mag iedere bewoner honderd euro voor kleding declareren. Eten en onderdak worden al geregeld.

Volgens de omroep willen sommige bewoners de regeling (nog) niet accepteren, omdat ze bang zijn daarmee het recht op een uiteindelijke schadevergoeding te verspelen. Zij hebben een advocaat ingeschakeld.

In de Utrechtse wijk werden zondag tientallen woningen ontruimd nadat bekend werd dat er asbest was gevonden tijdens de restauratie van een verouderde flat aan de Stanleylaan. Toen gisteren bleek dat op meer locaties asbest is gevonden, moesten nog eens tientallen gezinnen hun huizen verlaten.

Bewoners klagen over onduidelijke communicatie van de gemeente. Zondag werd een deel van de wijk plotseling afgezet, terwijl de kankerverwekkende stof al dagen eerder was ontdekt bij de werkzaamheden in de flat. Zondagochtend bleek dat er asbestdeeltjes op de daken van woningen en garageboxen terecht was gekomen.

    • Marije Willems