Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

Utrecht belooft betere communicatie over asbest - bewoners klagen

Asbest is vrijgekomen bij de renovatie van oudere flatgebouwen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De bewoners van de omliggende woningen zijn geevacueerd. Het asbest wordt weg gezogen door een speciale dienst gekleed in asbestvrije pakken. Foto: Bert Spiertz/Hollandse Hoogte
Asbest is vrijgekomen bij de renovatie van oudere flatgebouwen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De bewoners van de omliggende woningen zijn geevacueerd. Het asbest wordt weg gezogen door een speciale dienst gekleed in asbestvrije pakken. Foto: Bert Spiertz/Hollandse Hoogte In de Utrechtse wijk Kanaleneiland is asbest vrijgekomen bij de renovatie van oudere flatgebouwen. Het asbest wordt weggezogen door een speciale dienst gekleed in asbestvrije pakken. Foto Bert Spiertz / Hollandse Hoogte

De gemeente Utrecht gaat bewoners beter informeren over de asbestproblemen in de wijk Kanaleneiland. De communicatie heeft nu de prioriteit, zegt locoburgemeester Gilbert Isabelle tegen RTV Utrecht. Hij overweegt extra mensen in te zetten.

Communicatie gemeente onduidelijk en tegenstrijdig

Bewoners klagen over onduidelijke communicatie. Zondag werd een deel van de wijk plotseling afgezet. De kankerverwekkende stof was dagen eerder al ontdekt bij werkzaamheden in een flat aan de Stanleylaan, maar zondagochtend bleek dat asbestdeeltjes op de daken van woningen en garageboxen terecht is gekomen.

Zondag aan het eind van de middag kwam de gemeente pas met de volgende tweet:

Twitter avatar GemeenteUtrecht Gemeente Utrecht Wegens asbestgevaar is het gebied Beneluxlaan - Columbuslaan en Churchillaan - Vasco Da Gamalaan afgesloten.

Volgens RTV Utrecht beweerde de gemeente dat het RIVM een asbestonderzoek uitvoerde, terwijl het instituut helemaal niet bij de situatie in Kanaleneiland betrokken is. Locoburgemeester Isabella neemt de kritiek serieus en gaat na waarom de informatievoorziening niet naar behoren is verlopen.

Voor vragen moeten bewoners niet (meer) bij de gemeente zijn. In het laatste bericht dat de gemeente op haar website plaatste staat dat woningcorporatie Mitros vanaf nu de beantwoording van vragen overneemt.

Nog eens tientallen gezinnen weg

Tientallen woningen werden ontruimd. Toen gisteren bleek dat op meer locaties asbest is gevonden, moesten nog eens tientallen gezinnen hun huizen verlaten.

Bewoners klagen over onduidelijke communicatie van de gemeente. Zondag werd een deel van de wijk plotseling afgezet, terwijl de kankerverwekkende stof al dagen eerder was ontdekt bij de werkzaamheden in de flat. Zondagochtend bleek dat er asbestdeeltjes op de daken van woningen en garageboxen terecht was gekomen.

De Utrechtse gemeenteraad praat morgenochtend op een extra raadsvergadering over de problemen. Een meerderheid van de raad wilde dat het zomerreces werd onderbroken om door de wethouder te worden bijgepraat over de situatie in de wijk.

De situatie in Kanaleneiland gistermiddag: