Uitgelicht

Films

Scary Movie 2. (Keenen Ivory Wayans, 2001, VS). Nog sneller in elkaar gedraaid vervolg op Scary Movie is een melige griezelparodie, die vooral de bovennatuurlijke horror op de hak stelt te nemen. Maar gemakshalve rekken de makers het horrorgenre op met verwijzingen naar films als Hannibal, Mission: Impossible en Charlie’s Angels. Met als bescheiden verrassing een zelfparodiërend optreden van Tori Spelling (uit de high school-televisieserie Beverly Hills 90210 in de jaren 90). RTL 7, 22.45-00.20u.

An Unfinished Life. Lasse Hallström, 2005, VS/Duitsland). Boer Einar (Robert Redford, met stoppelbaardje) heeft de dood van zijn zoon nog niet verwerkt. Op een dag staat zijn ex-schoondochter Jean (Jennifer Lopez) op de stoep van zijn boerderij in Wyoming, op de vlucht voor haar nieuwe echtgenoot. Einar houdt Jean verantwoordelijk voor het overlijden van zijn zoon. De ontvangst is dan ook niet erg hartelijk. Ook met Morgan Freeman. BBC 1, 00.50-02.35u.

Informatief

The secret life of crocodiles. Tweedelige documentaire over een onderzoek naar krokodillen. Krokodillen doden jaarlijks zo’n duizend mensen. Om meer over de dieren te weten te komen, moet je ze onder water bestuderen. Ben Fogle duikt dan ook, samen met wetenschappers, letterlijk onder in de wereld van deze roofdieren. In het eerste deel zwemt Fogle in Botswana met nijlkrokodillen, om meer te weten te komen over het gedrag van deze reptielen. Canvas, 18.00-19.00u.

Klokhuis. Informatief jeugdprogramma. Afl.: Teken. De teek is een parasiet. Ze kunnen zich aan je vast kleven en bijten en soms vervelende ziektes overbrengen. Om meer over de teek te weten te komen, gaat Dolores mee het bos in voor onderzoek. Ned.3, 18.23-18.45u.

Puberruil Xtra. Twee pubers ruilen tijdelijk van leven. In deze aflevering Davy en Gijs. Davy reist ieder weekend van Groningen tot Amsterdam om te werken op de kermis. Gijs zit sinds zijn achtste in een rolstoel. Zijn grote passie is rolstoelbasketbal. Hij oefent geregeld buiten in de tuin en speelt in het team van Jong Oranje. Ned.3, 21.20-21.50u.

Close up: Rock Hudson – Het schaduwleven van een ster. Rock Hudson was in de jaren 50 en vroege jaren 60 de ideale schoonzoon op het witte doek. In het echt hield de acteur van mannen, een voorkeur die hij zorgvuldig verborgen moest houden voor het publiek. Hij is zelfs enige jaren getrouwd geweest met een medewerkster van de studio. In 1985 doorbrak Hudson dit schaduwleven, toen hij als eerste beroemdheid bekendmaakte dat hij aan aids leed – vlak voor zijn dood. Ned.2, 23.45-00.40u.

Sport

Studio Sportzomer: De vrouw en de Spelen. Mart Smeets kijkt met de voormalige olympische atleten Jolanda Keizer (atletiek), Elsemieke Havenga (hockey) en Conny van Bentum (zwemmen), terug op hun prestaties en over de emotie in de sport. Ook wordt stilgestaan bij de vraag wat een vrouw doet als het (olympische) sportleven voorbij is. Van Bentum werd arts, Havenga presentatrice en Keizer, onlangs gestopt met wedstrijdsport, is nog zoekende. Ned.1, 22.50-23.45u.

The story of the women at the Games. Hetzelfde onderwerp bestrijkt deze driedelige documentaire, over de geschiedenis van vrouwen in de Olympische Spelen, van de antieke Heraia tot de Spelen in Beijing. In dit deel komen enkele grote vrouwelijke olympische kampioenen van de laatste decennia aan bod. Afl.3 (slot): Changing times. Canvas, 21.20-22.15u.

Amusement

La joie de vivre. Frans tv-drama uit 2011 van Jean-Pierre Améris, naar een novelle van Émile Zola. Pauline is een jong weeskind, dat door een bourgeoisfamilie wordt opgenomen. De optimistische, positief in het leven staande Pauline wordt langzaam maar zeker door de familie beroofd van haar erfenis. TV5, 21.00-22.30u.

Band of brothers. Tiendelige oorlogsserie van Steven Spielberg en Tom Hanks voor HBO over de belevenissen van een Amerikaanse compagnie paratroepers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De reeks won onder andere zes Emmy Awards. Easy Company probeert het dorpje Foy nabij Bastogne te veroveren op de Duitsers, maar verliest daarbij veel manschappen. Afl.7: The Breaking point. Canvas, 22.15-23.25u.

Radio

Componist van de week. Componist en pianist Erik Satie (1866-1925) was tijdens zijn leven een buitenstaander. Hij werd gezien als een kolderieke provocateur, al oefende hij wel invloed uit op andere componisten, zoals Debussy en Ravel. Zijn oeuvre, vooral pianowerk en muziek voor theater en ballet, werd in de jaren 40 door componist John Cage uit de vergetelheid gered. Radio 4, 19.30-20.02u.