Tour de Hond

De Tour is afgelopen. Puur feitelijk gezien dan. Maar niet voor Maurice de Hond.

Maurice zit nog altijd in de volgwagen en becommentarieert vakkundig elke demarragepoging in de tijdrit richting 12 september.

‘SP aan kop.’

‘Roemer en Rutte nek aan nek.’

‘Flinke terugval dreigt voor PVV.’

‘SP loopt uit op VVD.’

‘VVD weer in opmars.’

‘VVD daalt, CDA stijgt.’

‘Kunduz-coalitie verliest.’

‘PvdA grote verliezer.’

‘Nieuwe aandacht laat PvdA stijgen.’

‘SP verliest, maar blijft op kop.’

Het is slechts een selectie uit de schier oneindige stroom non-berichten die alleen al De Telegraaf de afgelopen weken de ether in heeft geslingerd. Terwijl iedere statisticus met een havo-diploma weet dat peilingen ruwweg een foutmarge hebben van een zeteltje of zes, wordt elke scheet van ons vaderlandse opiniepanel tot brekend nieuws verheven. Laatste bericht van het front: de SP „wint een zetel” en de PvdA „verliest een zetel”, aldus de krant van Wakker Nederland. Tijdens reces. In de zomervakantie. Daar had dus net zo goed kunnen staan: ‘14 PvdA’ers op camping in Frankrijk, niet bereikbaar voor commentaar’ – maar God verhoede: straks ontgaat ons nog een trend op electoraal gebied, dus laten we het toch maar melden.

Herinnert u zich de verkiezingen van 2010 nog? Eén heel etmaal voor de stembusgang kwamen de opiniepeilers met hun definitieve voorspelling: Ipsos Synovate schatte de PVV in op 17 zetels, De Hond en TNS Nipo op 18 – het werden er 24. TNS Nipo had voor de VVD een slordige 36 zetels in de aanbieding – het werden er 31. De Hond en Synovate raamden het CDA allebei op 24 – het werden er 21. Geen van alle hadden de topdrie goed ingevuld.

Ik snap: het is komkommertijd. Studio Sportzomer moet iets hebben om over te ouwehoeren. Maar zullen we met het volgende peilinkje wachten tot na de Champs Elysées? Voor je ’t weet, geven we de gele trui aan de verkeerde.

    • Rob Wijnberg