‘Syrische regime transporteert chemische wapens naar grenzen’

Rebellen van het Vrije Syrische Leger vieren dat zij een aantal wijken van het stadje Selehattin bij Aleppo hebben veroverd op het Syrische leger. Foto AFP / Bulent Kilic

Het Syrische regime heeft een deel van zijn chemische wapenvoorraad naar vliegvelden aan de grenzen van het land getransporteerd. Dat beweert althans Het Vrije Syrische Leger, de belangrijkste gewapende oppositiegroep die strijd voert tegen president Assad.

In een vanochtend uitgegeven verklaring zeggen de rebellen van het Vrije Syrische Leger dat zij “precies weten” waar de chemische wapens van het Syrische regime opgeslagen liggen en dat zij kunnen “onthullen” dat Assad “een aantal” van deze wapens naar vliegvelden aan de grenzen van Syrië heeft gebracht. Waar de wapens precies naartoe zouden zijn gebracht vermeldt het Vrije Syrische Leger niet.

Het Vrije Syrische Leger stelt dat het verplaatsen van de chemische wapens “volgens berichten” al maanden aan de gang is en dat het regime-Assad op deze manier de regio en de internationale gemeenschap zijn tanden zou willen laten zien.

‘Rebellen proberen regime zo erg mogelijk af te schilderen’

Het is niet voor het eerst dat het Vrije Syrische Leger beweert dat het regime zijn chemische wapens verplaatst, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants in een reactie. Ze benadrukt dat er “geen enkele” onafhankelijke bevestiging van hun beweringen is:

“Dit soort berichten hebben we eerder gehoord, de rebellen hebben zelf al eens gezegd dat het regime de chemische wapens al had gebruikt. We moeten voorzichtig zijn deze berichten te geloven, omdat de rebellen willen dat de internationale gemeenschap militair ingrijpt en daarom proberen ze het regime zo erg mogelijk voor te stellen. We moeten dit dus niet zomaar geloven.”

Syrië: wij zetten chemische wapens alleen in bij ‘buitenlandse aanval’

Het Syrische regime reageerde gisteren voor het eerst op de bezorgdheid van het buitenland over de chemische wapens in het land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat Syrië deze wapens nooit zal inzetten tegen zijn eigen burgers en ze alleen zou overwegen in te zetten bij een “buitenlandse aanval”.

Omdat er sinds vorige week ook in hoofdstad Damascus volop gevochten wordt tussen het regeringsleger en rebellen van de oppositie is internationaal de bezorgdheid over het arsenaal chemische wapens van Syrië gegroeid. De VS, die vrezen dat de wapens in handen kunnen vallen van terroristische groepen als het regime van Assad valt, zeiden afgelopen week de situatie rond de wapens nauwlettend in de gaten te houden.

Ook Israël, dat officieel nog altijd in oorlog is met Syrië, sloot de afgelopen dagen niet uit een preventieve aanval op de opslagplaatsen van de wapens uit te voeren omdat het land bang is dat ze in handen kunnen vallen van de Libanese beweging Hezbollah, een bondgenoot van Syrië, of andere terroristische groepen.

    • Pim van den Dool