Superboete van 60 mln na misbruik door coach

De Amerikaanse universiteit Penn State is gisteren hard gestraft voor het seksueel misbruik van kinderen door de voormalige assistent footballcoach Jerry Sandusky. De overkoepelende organisatie van Amerikaanse universiteitssporten (NCAA) legde de befaamde universiteit, met zo’n 95.000 studenten in de Amerikaanse staat Pennsylvania, een boete op van 60 miljoen dollar.

De NCAA bepaalde ook dat het footballteam van Penn State vier jaar lang niet mag deelnemen aan het naseizoen en dat alle kampioenschappen in de periode 1998-2011 worden ingetrokken. De zaak wordt gezien als een van de grootste schandalen in de Amerikaanse sport. American football is momenteel de grootste sport in Amerika.

De 68-jarige Sandusky werd een maand geleden veroordeeld voor het seksueel misbruik van tien jongens over een periode van meer dan vijftien jaar, tussen de jaren negentig en 2009. Hij zou de jongeren onder meer misbruikt hebben in de kleedkamer en onder de douche. Het vonnis wordt waarschijnlijk over twee maanden bekend. De verwachting is dat hij levenslang krijgt. Sandusky benaderde de kinderen, in de leeftijd van 10 tot 13 jaar, onder meer via zijn eigen stichting die zich inzette voor probleemjongeren.

De NCAA houdt de universiteit er verantwoordelijk voor dat ze gefaald heeft om de kinderen te beschermen. Uit onderzoek bleek onlangs dat de top van Penn State het misbruik van de kinderen in de doofpot heeft gestopt om slechte publiciteit te vermijden. Volgens het rapport (onder meer gebaseerd op 430 interviews en 3,5 miljoen e-mails) wisten de directeur van Penn State en de legendarische hoofdcoach Joe Paterno van het misbruik af, maar hebben zij dit nooit gemeld. Zondag werd het standbeeld van Paterno – die begin dit jaar op 85-jarige leeftijd overleed – verwijderd bij Penn State. Hij werd een paar maanden eerder ontslagen omdat hij niets van het misbruik had gezegd. Paterno was een van de meest succesvolle coaches in het Amerikaanse collegefootball.

De boete wordt gebruikt voor de slachtoffers en voor programma’s die seksueel misbruik tegengaan.